Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Národná banka modernizuje web, okrem grafiky mení aj jeho filozofiu

Budova Národnej banky Slovenska (NBS), archívna snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Novú stránku NBS realizovala spoločnosťou InQool, a.s, ktorá bola vybraná na základe výsledkov verejnej súťaže.

Bratislava 18. mája (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) po 13 rokoch modernizuje svoj web, ten pôvodný funguje už od roku 2009. Plánované celkové náklady na realizáciu a zabezpečenie prevádzky tohto systému na obdobie šiestich rokov predstavujú 472.071,6 eura aj s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Informovala o tom v stredu centrálna banka.

"Našou ambíciou je pritiahnuť aj širšiu a laickejšiu verejnosť. Ako? Zrozumiteľným jazykom, číslami a údajmi v kontexte a v neposlednom rade komunikáciou pomocou infografík, videí a podobne. Všetci, ktorí sa zaujímajú o ekonomiku, infláciu, chcú kúpiť či predať byť, zobrať si spotrebný úver alebo sa zaujímajú o moderné platobné technológie, bankovky či mince, sa na novom webe nájdu," priblížila NBS s tým, že jej web patrí z pohľadu množstva a štruktúry dát medzi najrozsiahlejšie a najkomplexnejšie na Slovensku.

Novú stránku NBS realizovala spoločnosťou InQool, a.s, ktorá bola vybraná na základe výsledkov verejnej súťaže. Na kreatívnu stránku bola rovnako vysúťažená firma StudioEcht, s.r.o. Nové webové sídlo vznikalo viac ako dva roky, počas ktorých tvorcovia zriadili kompletnú technologickú infraštruktúru, migrovali údaje pôvodného webového sídla a zabezpečili budúcu prevádzku.

"Nové rozhranie, formát a obsahová štruktúra sú postavené na princípoch intuitívneho a nenáročného pohybu užívateľov na stránke, vrátane zjednodušeného vyhľadávania informácií a údajov. Nový web nbs.sk bude zatiaľ v režime verejnej skúšobnej prevádzky, počas ktorej chceme vylaďovať obsah aj na základe ohlasov používateľov," dodala centrálna banka.