Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Národná banka Slovenska hľadá dodávateľa celobankového dátového skladu

Na snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska z vojnového pamätníka Slavín. Foto: TASR Dano Veselský

Pred vlastným vyhlásením súťaže zrealizovala NBS aj prípravné trhové konzultácie, do ktorých sa zapojilo celkovo osem firiem.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) vyhlásila verejné obstarávanie na dodanie celobankového dátového skladu. Hodnota zákazky je takmer 7,5 milióna eur a zrealizovaná by mala byť do troch rokov. Výsledkom bude, že všetky dáta NBS budú po novom pod jednou strechou, čím sa zvýši výkonnosť a efektivita riadenia a využívania týchto dát, uviedla v piatok NBS.

"Nový dátový sklad bude znamenať zvýšenie produktivity, zníženie operačného rizika spracovania dát či zabezpečenie štandardnej kvality poskytovaných služieb," zdôraznila NBS. Realizácia zákazky okrem toho podľa banky prinesie zvýšenie výkonnosti, dostupnosti a kvality dát pomocou automatizácie ich spracovania, či jednotný, transparentný a bezpečný prístup k spoločným dátam.

Odstrániť by sa malo aj duplicitné spracovanie dát na rôznych odboroch a NBS od projektu očakáva aj efektívnejšiu akoordinovanú spoluprácu na prierezových úlohách. Do skúšobnej prevádzky by mal byť celobankový dátový sklad daný v novembri 2025. S ostrou prevádzkou sa počíta od januára 2026.

Pred vlastným vyhlásením súťaže zrealizovala NBS aj prípravné trhové konzultácie, do ktorých sa zapojilo celkovo osem firiem. Na základe získaných informácií upravila banka predpokladanú hodnotu zákazky a spresnila nastavenie súťažných podkladov. Ponuky na realizáciu zákazky môžu záujemcovia predkladať najneskôr do 10. októbra.