Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Národná energetická vyrába v ôsmich mestách 97 % tepla z biomasy

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Generálny riaditeľ spoločnosti Národná energetická podotkol, že spotrebitelia sa nemusia počas najbližšej zimy ani v jednom z ôsmich miest obávať nárastu platieb za teplo.

Bratislava 30. septembra (TASR) – V ôsmich slovenských mestách, v ktorých centrálne zásobovanie teplom zabezpečujú spoločnosti teplárenského holdingu Národná energetická, sa viac ako 97 % tepla vyrába z obnoviteľných zdrojov energie. TASR o tom informoval generálny riaditeľ spoločnosti Národná energetická Ivan Ďuďák.

Doplnil, že v Kysuckom Novom Meste, Hriňovej, Hnúšti, Poltári, Žarnovici, Tlmačoch, Trebišove a v Medzilaborciach investovali v posledných 10 rokoch do nahradenia pôvodných energetických zdrojov, ktoré využívali zemný plyn a uhlie. "Za nové, využívajúce obnoviteľné zdroje energie. Vykurovanie v týchto mestách je zabezpečené predovšetkým drevnou biomasou, poľnohospodárskou biomasou (slamou), solárnym teplom a využitím tepelných čerpadiel. Zemný plyn v palivovom mixe týchto miest zohráva len minimálnu úlohu (1 - 3 percentá)," uviedol Ďuďák.

"V týchto dňoch sa k takto modernizovanému systému v Kysuckom Novom Meste pripája aj centrálny systém vykurovania na území areálu bývalého podniku ZVL, ktorý bol ešte v tomto roku tiež závislý od vykurovania zemným plynom. V najbližšej vykurovacej sezóne však už aj priemyselné podniky v tomto areáli budú využívať teplo vyrobené z biomasy," dodal generálny riaditeľ spoločnosti Národná energetická.

Podotkol, že spotrebitelia sa nemusia počas najbližšej zimy ani v jednom z ôsmich miest obávať nárastu platieb za teplo. "Náklady spotrebiteľov na teplo zostávajú na rovnakej úrovni, ako sú zvyknutí v posledných rokoch. Táto stabilita je výsledkom dlhodobej stratégie holdingu, cielenej na využívanie obnoviteľných zdrojov energie," uzavrel Ďuďák.