Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Národný futbalový štadión v Bratislave získal cenu Efektia

Na snímke Národný futbalový štadión. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Projekt patrí vysokým podielom obnoviteľných zdrojov na dodávke energie k unikátom vo svojej kategórii v celosvetovom meradle.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Asociácia poskytovateľov energetických služieb udelila Národnému futbalovému štadiónu v kategórii súkromný sektor cenu Efektia za energetickú efektívnosť. Projekt patrí vysokým podielom obnoviteľných zdrojov na dodávke energie k unikátom vo svojej kategórii v celosvetovom meradle, uviedla v utorok Ivana Tittelová zo spoločnosti Grafobal Group development.

"Jedno z kritérií, ktoré spoločnosť Národný futbalový štadión (NFŠ) zadala pri vyhlasovaní verejno-obchodnej súťaže bolo, aby energetické riešenie využívalo obnoviteľné zdroje v najvyššej možnej miere. Veľmi nás teší, že výsledné riešenie, ktoré navrhli Slovenské elektrárne - energetické služby, ako výherca tejto súťaže, bolo ocenené aj u odbornej poroty," povedal Pavel Komorník, predseda predstavenstva NFŠ.

Porota okrem technického riešenia hodnotila aj prínos projektu. Národný futbalový štadión podľa Tittelovej dokazuje, že aj pri značnom zastavaní územia sa dá realizovať dielo, ktoré môže dosahovať unikátne výsledky. Vysokým podielom obnoviteľných zdrojov energie na dodávke energie patrí projekt k unikátom vo svojej kategórii v celosvetovom meradle. Riešenie pozostávalo zo štyroch transformátorových staníc s dvoma záložnými dieselagregátmi, moderných LED svietidiel, tepelných čerpadiel so studňami a plynovej kotolne. Unikátom je využívanie "odpadovej energie" v prechodných obdobiach, keď sa jednotlivé časti objektu budú môcť podľa potreby vzájomne vykurovať, či ochladzovať.