Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SPPK: Následky sucha sa prejavia aj nedostatkom krmiva pre zvieratá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Chovatelia oviec avizujú, že im bude chýbať približne 25 až 30 % krmiva a už teraz ohlasujú zníženie množstva ovčieho mlieka o polovicu.

Turňa nad Bodvou 10. augusta (TASR) - Extrémne sucho počas leta a citeľný nedostatok zrážok od jesene minulého roka sa podpisujú pod úrody poľnohospodárskych plodín. Poľnohospodári budú mať i menej krmiva pre hospodárske zvieratá, ktoré chovajú, a dramatická situácia v živočíšnej výrobe pre sucho podľa nich ešte len príde. "Niektoré podniky už dnes vedia, že pre nedostatok krmiva budú nútené posielať svoje zvieratá na bitúnky," informovala v stredu hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Poľnohospodári sa obávajú, že zber jesenných plodín a krmovín bude mimoriadne slabý. Viacerí pestovatelia preto silážujú zrnovú kukuricu, aby mohli zvieratám poskytnúť aspoň nejaké krmivo. "Už dnes však môžeme povedať, že krmiva na zimu určite nebude dostatok," uviedla SPKK s tým, že chovatelia budú nútení znižovať počty zvierat.

Sucho a vysoké teploty negatívne vplývajú aj na pasienky, na ktorých sa pasú zvieratá a v dôsledku horúčav klesá produkcia mlieka. Chovatelia oviec avizujú, že im bude chýbať približne 25 až 30 % krmiva a už teraz ohlasujú zníženie množstva ovčieho mlieka o polovicu. Niektoré plemená oviec už koncom augusta podľa komory pravdepodobne prestanú dojiť, hoci sa tak štandardne robí koncom októbra. Zvieratá sťahujú z vysušených pasienkov na obed z paše naspäť do maštale, aby ich nakŕmili krmivom pôvodne určeným na zimu. "Znížená dostupnosť krmiva zvyšuje aj jeho cenu. Problém bude prakticky v každom odvetví živočíšnej výroby," varuje SPPK.

Veľké problémy hlásia najmä pestovatelia zrnovej kukurice, ktorá je v aktuálnom roku zasiata na výmere 176.000 hektárov (ha). Pestovatelia si uvedomujú, že aj zber kukurice na zrno sa pre nich stáva zbytočným nákladom, a tak sa snažia kukuricu aspoň silážovať.

V košickom okrese sú obrovské výpadky produkcie lucerny siatej, tráv na ornej pôde a trvalých trávnych porastov. "Už pri prvej kosbe boli úrody nižšie o 50 % oproti predošlým rokom. Namiesto druhej kosby boli v podstate len očistené plochy bez relevantnej úrody. Čo sa týka výhľadu tretej kosby, ostáva nám veriť, že po dažďoch z konca júla nám ešte niečo predsa len dorastie," uviedol podpredseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Košiciach Ladislav Bajo.

Porasty kukurice na siláž, ktorú pestujú v okrese na 2200 ha, sú rôzne. Niektoré porasty majú výšku len niečo cez jeden meter s nevyvinutými šúľkami. Inde povzchádzali len na 40 – 50 %, poľnohospodári ich museli vyorať a nahradiť výsevom sudánskej trávy, ktorá by mohla priniesť úrodu pre hospodárske zvieratá. V okrese Košice ostalo už len deväť chovov dojníc s celkovým počtom 2500 mliečnych kráv. Stav zvierat a ich úžitkovosť však bude ťažké udržať na súčasnej úrovni.

"Náš celkový odhad výpadku produkcie objemových krmovín je okolo 60 %. Výpadok sa pokúsime nahradiť zosilážovaním porastov kukurice na zrno. K vylepšeniu výživových hodnôt bude potrebné pridať zošrotované kŕmne obilie. Ďalšou možnosťou je čiastočná, respektíve úplná likvidácia chovov," vysvetlil Bajo. Ďalšie odhady výpadkov produkcie v košickom okrese sú v prípade sóje o 30 - 40 % a cukrovej repy o zhruba 40 %.

Pre extrémne sucho je ohrozený aj výsev ďalších plodín. "Poľnohospodári porovnávajú aktuálny stav najmä s rokom 2017, keď boli úrody významne negatívne ovplyvnené dlhodobým suchom. Štát vtedy odškodnil farmárov sumou vo výške 17 miliónov eur. Momentálna situácia na poliach je však neporovnateľne horšia, preto logicky očakávajú, že opäť zasiahne štát. Ten by však nemal prísť len s jednorazovým odškodnením za obrovské straty, ale komplexným dlhodobým riešením tejto problematiky," konštatoval predseda SPPK Emil Macho.

Komora tiež poukazuje na to, že maďarské ministerstvo poľnohospodárstva vytvorilo päťbodový akčný plán na rýchlu pomoc poľnohospodárom zasiahnutým suchom.