Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nástupištia aj koľaje na košickej železničnej stanici rekonštruujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Verejné obstarávanie vyhlásili železnice ešte v auguste 2019, práce realizuje spoločnosť Transservis.

Košice 5. októbra (TASR) – Vybrané nástupištia a koľaje na košickej železničnej stanici prechádzajú rekonštrukciou. Ako pre TASR za Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) potvrdila Ria Feik Achbergerová, s prácami začali v septembri a hotové majú byť do 26 mesiacov od odovzdania staveniska. Celkovo ide o investíciu vo výške 12,77 milióna eur bez DPH.

Rekonštrukciou majú prejsť nástupištia číslo 1, 2, 3, železničný zvršok koľaje 1b, respektíve 3b a koľaje č. 1, 3a, 5, 6, 7, 8, 9 a 11. „Vzhľadom na morálnu a technickú opotrebovanosť osvetlenia nástupíšť, elektrických rozvodov súvisiacich s osvetlením, rozvodov nachádzajúcich sa na nástupištiach, ovládania osvetlenia bude nutné vykonať rekonštrukciu týchto objektov a úpravu staničného zabezpečovacieho zariadenia,“ povedala s tým, že železničná stanica v Košiciach síce prešla revitalizáciou, no jej súčasťou neboli nástupištia a podchody pre cestujúcich, ale napájanie týchto zariadení z budovy stanice. „Preto je potrebná aj komplexná rekonštrukcia vonkajšieho osvetlenia vrátane zmeny napájania a úpravy ukoľajnenia kovových konštrukcií na nástupištiach. Rekonštrukciou nástupíšť 1, 1A, 2, 3 sa zvýši úroveň a komfort prostredia pre cestujúcu verejnosť,“ dodala.

Dôvodom obnovy je aj zvýšenie bezpečnosti, zníženie obmedzení pri tvorbe a realizácii grafikonu i zníženie nákladov. Čo sa týka uvedených koľají, rekonštrukcia je podľa nej potrebná pre zlý stav ich železničného zvršku. Okrem iného má prejsť obnovou napríklad aj výstup z batožinového tunela a na nástupišti 2 a 3 majú pribudnúť výťahy.

Verejné obstarávanie vyhlásili železnice ešte v auguste 2019, práce realizuje spoločnosť Transservis.