Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Návrh, aby sa dôchodky valorizovali dvakrát do roka, je v 2. čítaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návrh zákona má za cieľ umožniť automaticky reagovať na mimoriadne zvyšovanie spotrebiteľských cien vo vzťahu k poberateľom dôchodkových dávok.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Dôchodky na Slovensku by sa mali valorizovať dvakrát do roka v prípade, ak by dôchodcovská inflácia dosiahla minimálne 5 %. Novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD, v utorok plénum parlamentu posunulo do druhého čítania.

Návrh zákona má za cieľ umožniť automaticky reagovať na mimoriadne zvyšovanie spotrebiteľských cien vo vzťahu k poberateľom dôchodkových dávok. Právna norma hovorí o dvoch základných zmenách.

Jednou zo zmien je predĺženie obdobia, za ktoré sa posudzuje vývoj spotrebiteľských cien v roku predchádzajúcom zvýšeniu dôchodkových dávok. Zámerom je presnejšie zohľadniť infláciu pre riadnu každoročnú valorizáciu dôchodkov.

Druhá zmena spočíva v tom, aby sa dôchodky nevalorizovali len k 1. januáru, ale aj k 1. júlu v prípade, že za prvý polrok príslušného roka bude dôchodcovská inflácia minimálne na úrovni 5 %.

"Chcem oceniť, že prvýkrát po troch rokoch vďaka hlasom troch vládnych, viacerých nezaradených, no najmä opozičných poslancov vrátane SaS prešiel návrh Hlasu v prospech ľudí aspoň do druhého čítania. Dôchodcovia si zaslúžia oveľa väčšiu pomoc, ako sa doteraz od vlády dočkali," poznamenal nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Verí, že zvyšok vládnej koalície počas ďalšieho rokovania prehodnotí svoj postoj a pomôže definitívne schváliť tento návrh.