Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Návrh na preskúmanie zákona o investičnej pomoci nespĺňa náležitosti

Ilustračné foto Foto: TASR

Dôvodom je "nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí". Opozícii na čele so stranou SaS sa nepáčila úprava daného zákona z minulého roka.

Košice 20. mája (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes odmietol návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR na posúdenie ústavnosti ustanovení zákona o investičnej pomoci. Dôvodom je "nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí".

Opozícii na čele so stranou SaS sa nepáčila úprava daného zákona z minulého roka. Na základe nej môže o daňovej úľave pri investičnom zámere nad 200 miliónov eur rozhodnúť minister hospodárstva a nie je už potrebný súhlas celej vlády, ako tomu bolo predtým.

"Sme presvedčení, že je to protiústavné," vyhlásila vo februári poslankyňa NR SR za SaS Jana Kiššová. Rozhodovanie o investičnej pomoci, pri ktorej ide o desiatky miliónov eur, by mala podľa jej slov robiť celá vláda.

Šéf liberálov Richard Sulík vo februári pripomenul, že táto zmena sa vlani dostala do zákona cez nepriamu novelu. Konkrétne sa tak stalo pozmeňujúcim návrhom k zákonu o ochrane spotrebiteľa. Po tejto zmene sa napríklad podľa Sulíka schválila investičná pomoc pre firmu Duslo Šaľa vo výške 58 miliónov eur.

SaS sa preto koncom roku 2014 pokúsila vlastnou novelou zákona o investičnej pomoci vrátiť veci do pôvodného stavu, ale jej návrh neprešiel. S podporou ďalších poslancov sa preto rozhodla obrátiť na ÚS.