Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Návrh rozpočtu EÚ na 2023 je vo výške 185,6 mld. eur v podobe záväzkov

Foto: TASR

Rozpočet na rok 2023, ktorý posilňuje program NGEU, je navrhnutý tak, aby reagoval na najdôležitejšie potreby obnovy členských štátov EÚ a partnerov eurobloku na celom svete.

Brusel 7. júna (TASR) - Európska komisia (EK) navrhla v utorok rozpočet EÚ na rok 2023 - suma vo výške 185,6 miliardy eur by mala byť doplnená o 113,9 miliardy eur vo forme grantov v rámci ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU), informuje spravodajca TASR.

Navrhovaný rozpočet EÚ na rok 2023 predstavuje 185,6 miliardy eur v záväzkoch a 166,3 miliardy eur v podobe platieb. Všetky sumy sú v aktuálnych cenách. Výdavky v rámci NGEU sa majú financovať z pôžičiek na kapitálových trhoch.

Komisia spresnila, že rozpočet EÚ chce mobilizovať značné investície na posilnenie strategickej autonómie Európy, prebiehajúce oživenie hospodárstva, zabezpečenie udržateľnosti a vytváranie pracovných miest.

Eurokomisár zodpovedný za rozpočet EÚ Johannes Hahn v tejto súvislosti dodal, že zostavením rozpočtu EK pokračuje v poskytovaní mimoriadnej finančnej podpory na obnovu Európy po koronakríze a na riešenie súčasných a budúcich výziev. "Rozpočet pomáha Európe formovať meniaci sa svet, v ktorom spoločne pracujeme na mieri, prosperite a našich európskych hodnotách," uviedol v správe pre médiá.

Rozpočet na rok 2023, ktorý posilňuje program NGEU, je navrhnutý tak, aby reagoval na najdôležitejšie potreby obnovy členských štátov EÚ a partnerov eurobloku na celom svete.

Rozpočtovým návrhom EK sa bude ďalej zaoberať Európsky parlament a členské krajiny (Rada EÚ).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)