Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Návrh SaS na daň z plynovodu a rušenie koncesion. poplatkov neprešiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cieľom návrhu bolo zároveň zrušiť úhradu za služby verejnosti ako osobitnú finančnú záťaž občanov i podnikateľskej sféry, ktorá ide nad rámec ich daňového a odvodového zaťaženia.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Daň z plynovodu, ako navrhovala SaS, sa nezavedie. Rovnako sa nebudú rušiť koncesionárske poplatky. Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu odmietlo návrh zákona o dani z osobitnej stavby, ktorý predložili poslanci SaS.

Zavedenie dane z osobitnej stavby, teda z plynovodu, sa podľa návrhu zákona mala týkať prepravného systému slúžiaceho na medzinárodnú prepravu plynu na území SR. Základom dane mala byť celková dĺžka osobitnej stavby, ktorá je približne 749 kilometrov.

Cieľom návrhu bolo zároveň zrušiť úhradu za služby verejnosti ako osobitnú finančnú záťaž občanov i podnikateľskej sféry, ktorá ide nad rámec ich daňového a odvodového zaťaženia. Súbežne s týmto návrhom predkladatelia navrhovali zaviesť financovanie tejto služby prostredníctvom nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu.