Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Návrh zákona o významných investíciách plénum schválilo

Poslanci Národnej rady (NR) SR, archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Do návrhu zákona o významných investíciách sa doplní aj dopravná infraštruktúra celonárodného významu.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Podmienky, proces a kontrola vydávania osvedčení o významných investíciách sa nanovo definujú. Národná rada (NR) SR v stredu schválila vládny návrh zákona o významných investíciách z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Právna norma ponecháva z doterajšej legislatívy niektoré osvedčené prvky, ako napríklad schvaľovanie významnej investície vládou. Súčasne presne definuje sankcie v prípade správnych deliktov.

Do návrhu zákona o významných investíciách sa doplní aj dopravná infraštruktúra celonárodného významu. Pozmeňovací návrh s týmto cieľom rovnako plénum schválilo. Predložil ho predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO). Chce tak pomôcť urýchliť povoľovanie významných dopravných stavieb, ktoré roky čakajú na realizáciu. Ako príklad uviedol križovatku diaľnic D1 a D4.

Rezort hospodárstva poznamenal, že súčasná úprava vydávania osvedčení o významných investíciách je obsiahnutá v zákone o niektorých opatreniach, týkajúcich sa prípravy významných investícií, ktorý nadobudol účinnosť v roku 1999 a neskôr bol šesťkrát novelizovaný. Tento zákon reagoval predovšetkým na majetkovoprávnu situáciu s pozemkami a na príliš dlhý proces ich vysporiadania a výkupu v prípade prípravy území pre nové investície väčšieho rozsahu. Situácia v tejto oblasti sa za viac ako 20 rokov zmenila vo väčšine vstupných atribútov, zatiaľ čo situácia v oblasti majetkovoprávnej ostáva porovnateľná.

MH SR zdôraznilo, že návrh zákona reaguje na zmeny v trendoch prípravy významných investícií, strategických parkov, respektíve území. Zákon zároveň reaguje na aplikačnú prax, ktorú MH získalo počas účinnosti pôvodnej právnej úpravy.

"Hlavným cieľom návrhu zákona je nanovo definovať podmienky, proces a kontrolu vydávania osvedčení o významných investíciách. Tie môžu byť naďalej také, ktoré budú realizované v oblasti priemyselnej výroby, služieb, výskumu a vývoja alebo, po novom, ktoré sú určené na realizáciu investícií v oblasti verejných služieb," podčiarkol rezort hospodárstva.

MH SR dodalo, že osobitným cieľom návrhu zákona je presne definovať, a teda aj podporiť výstavbu strategických parkov, ktoré budú pripravené na príchod nových investícií, predovšetkým do menej rozvinutých regiónov. Účinnosť návrhu zákona sa navrhuje od 1. novembra 2021.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Milana Vetráka, ktorý upravuje právo štátu uplatniť si predkupné právo vo vzťahu k pozemkom s stavbám, ktoré previedol na držiteľa osvedčenia, ak sa významná investícia nezrealizovala. Hovorí tiež o tom, že náhrada za obmedzenie vlastníckeho práva pri užívaní nehnuteľnosti bude opakovaná a poskytovaná každoročne.