Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

NBS: Ekonomika SR v tomto roku vzrastie o 4,5 %, oživenie pokračuje

Na snímke zľava viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor a guvernér NBS Peter Kažimír počas tlačovej konferencie k ekonomickému a menovému vývoju 22. júna 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovákov guvernér vyzval, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Bratislava 22. júna (TASR) - Ekonomika Slovenskej republiky v tomto roku vzrastie o 4,5 %. Oznámili to guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír a viceguvernér NBS Ľudovít Ódor v utorok počas predstavovania predikcie ekonomického a menového vývoja v lete 2021. Oživenie ekonomiky podľa Kažimírových slov pokračuje, riziká však naďalej číhajú. Slovákov guvernér vyzval, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Centrálna banka ďalej odhaduje, že v roku 2022 hrubý domáci produkt (HDP) medziročne narastie o 5,9 % a v roku 2023 o 3,8 %. Práve v roku 2023 by sa Slovensko podľa predikcií NBS malo dostať na predkrízovú trajektóriu.

Rizikami, ktoré môžu ekonomický rast utlmiť, sú podľa NBS nedostatočná vakcinácia obyvateľstva, jesenná tretia vlna pandémie nového koronavírusu a chýbajúce komponenty prevažne v priemysle.

"Je tu ďalší fenomén, ktorý sa sem po rokoch vrátil, a tým je inflácia alebo rast cien. Ceny tovarov a služieb začali razantne rásť, no napriek tomu podľa nás nie je dôvod na paniku," podotkol Kažimír s tým, že podľa neho sa tento rast cien o pár mesiacov spomalí.

Situácia na trhu práce je podľa guvernéra v porovnaní so záverom vlaňajška trochu horšia, za čo môže hlavne prepúšťanie vo verejnom sektore. NBS odhaduje, že nominálne mzdy tento rok vzrastú zhruba o päť percent a reálne mzdy okolo troch percent.

Ódor poznamenal, že 1. kvartál tohto roka dopadol lepšie, než sa čakalo, a očakávania a indikátory sú veľmi optimistické.

Na margo fiškálnych výhľadov Ódor podotkol, že deficit verejných financií bude tento rok zrejme nižší, než je naplánovaný, NBS ho odhaduje okolo 6,6 % HDP. Centrálna banka však tvrdí, že by bolo dobré konsolidovať už v budúcom roku a nečakať dlhšie.

Dôležitým kritériom na tvorbu predikcie bola podľa NBS miera zaočkovanosti. Klasický scenár počíta so 60-percentnou zaočkovanosťou obyvateľstva a pesimistický so 45-percentnou. "NBS sa pripája k ďalším autoritám krajiny a bije na poplach. Vyzývame občanov Slovenska aby sa čo najskôr a v čo najväčšej miere dali očkovať proti ochoreniu COVID-19," uviedol guvernér s tým, že táto výzva vychádza nielen z princípu zachovania ľudských životov, ale aj z princípu zachovania šance na vyššiu životnú úroveň, ekonomický rast a na solídny trh práce.

Na otázku, čo si myslí o úvahách o finančnej odmene pre ľudí s cieľom ich motivovania k očkovaniu, Kažimír uviedol, že určite má význam byť aj v tomto smere inovatívny. "Môže to byť aj kombinácia pozitívnych a negatívnych motivácií," podotkol s tým, že zaočkovaní ľudia zrejme cítia relatívne málo výhod oproti nezaočkovaným. Ódor podotkol, že by bolo dobré rozmýšľať aj nad tým, ako motivovať k očkovaniu celú rodinu ako takú.