Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

NBS:Kauza Volkswagenu neohrozila novembrový export našich automobiliek

Na archívnej snímke z 24. februára 2011 logo Volkswagenu v sídle spoločnosti v nemeckom Wolfsburgu. Foto: TASR/AP

Export automobiliek láme rekordy aj napriek afére Dieselgate koncernu Volkswagen týkajúcej sa zmanipulovaných emisných hodnôt.

Bratislava 8. januára (TASR) – Vývoz sa v novembri na Slovensku zvýšil a opätovne k tomu prispeli automobilky. Cezhraničný export tovarov v stálych cenách vzrástol medzimesačne o 0,7 %. Ako vo svojom aktuálnom komentári upozornili analytici Národnej banky Slovenska (NBS), export automobiliek láme rekordy aj napriek afére Dieselgate koncernu Volkswagen týkajúcej sa zmanipulovaných emisných hodnôt.

Novembrový rast aj spätné spresnenie údajov za október smerom nahor podľa analytikov výraznejšie zlepšili vyhliadky 4. štvrťroka. Export za dva mesiace posledného kvartálu prevyšuje priemernú úroveň 3. štvrťroka o 2,7 %. Za december očakáva NBS oslabenie vývozu z dôvodu odstávok, napriek tomu by podľa nej výsledky 4. štvrťroka mohli skončiť nad prognózovaným tempom.

„Október a november vytvorili dostatočne silnú bázu, ktorá podrží export 4. štvrťroka na tempe 1,1 % medzikvartálne aj v prípade, ak by decembrový vývoz klesol tak výrazne ako počas augustových dovoleniek,“ konštatovala centrálna banka. Ako dodala, exportné ceny koncom roka výraznejšie pomáhajú reálnemu vývozu, keď ceny exportérov klesli na svoje druhé historické dno po kríze.

Analytici NBS pripomenuli, že od novembra 2015 platí v USA odporúčanie nepredávať dieselové typy áut koncernu Volkswagen, čo malo vplyv na koncoročné predaje na Slovensku vyrábaného Touaregu. Vopred ohlásený zámer podľa nich spôsobil vysoko nadpriemerné predaje Touaregov v októbri, po ktorých nasledoval prudký novembrový a miernejší decembrový prepad. Výsledky 4. štvrťroka tak boli o 14 % slabšie ako v 3. kvartáli.

„Vzhľadom na nízku priamu expozíciu voči USA to exportom slovenského závodu Volkswagen vôbec neotriaslo a spolu s ďalšími dvoma domácimi automobilkami dotiahli export takmer na svoje letné maximum,“ zhodnotila centrálna banka. Očakávania priemyselnej produkcie vo výrobe motorových vozidiel však podľa nej zostávajú v negatívnom pásme a obavy z budúceho vývoja v automobilovom priemysle sa celkom nerozplynuli.

Cezhraničný import tovarov sa po očistení o odhadovaný cenový vývoj zvýšil medzikvartálne o 1 %. Naďalej sa dovážali dopravné zariadenia pre priemysel a iné odvetvia, investičné tovary a spotrebné predmety najmä dlhodobej spotreby.