Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Národná banka Slovenska očakáva výrazný pokles ziskovosti bánk

Budova Národnej banky Slovenska Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odolnosť slovenského finančného sektora voči externým šokom je naďalej vysoká. Všetky banky v SR disponujú dostatočnou výškou vlastných zdrojov a s rezervou plnia všetky kapitálové požiadavky.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Odolnosť slovenského finančného sektora voči externým šokom je naďalej vysoká. Všetky banky v SR disponujú dostatočnou výškou vlastných zdrojov a s rezervou plnia všetky kapitálové požiadavky. Pri predstavovaní aktuálnej Správy o finančnej stabilite k novembru 2016 to dnes konštatoval výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček.

Zároveň však upozornil, že NBS očakáva do budúcnosti pokles ziskovosti bankového sektora. Aj keď za prvé tri štvrťroky tohto roka mali banky zisk medziročne vyšší o 6 %, po odrátaní jednorazových vplyvov by bol naopak o 8 % nižší ako v rovnakom období vlaňajška. „Urobili sme si simuláciu ziskovosti na nasledujúce tri roky. Vyšlo nám, že už v budúcom roku uvidíme pokles ziskovosti bankového sektora a tento trend, aj keď miernejšie, bude pokračovať aj v rokoch 2018 a 2019,“ avizoval Dvořáček. Celkový pokles ziskovosti v sledovanom období by podľa NBS mohol dosiahnuť 40 až 50 %.

Dôvodom takéhoto vývoja je pokračujúci pokles úrokových príjmov bánk. NBS poukazuje na výrazný pokles príjmov z úverov na bývanie, ktorý je dôsledkom legislatívnej zmeny pri stanovení maximálneho poplatku za predčasné splatenie týchto úverov v marci tohto roka. Jeho dôsledkom bolo približne zdvojnásobenie refinancovania úverov, ako aj skokový pokles úrokových sadzieb.

"Do budúcnosti aj s ohľadom na očakávanú ziskovosť a rast kapitálovej požiadavky očakávame, že banky budú musieť obmedziť mieru vyplácania dividend v nasledujúcom období," upozornil Dvořáček. V posledných rokoch bolo pritom vo forme dividend rozdelených viac ako 75 % zisku bánk.

Priaznivý vplyv na finančnú stabilitu sektora mala podľa NBS domáca ekonomika, ktorá pokračuje v stabilnom raste. Dochádza tiež k dynamickému dvojcifernému rastu úverov domácnostiam, a to spotrebiteľských aj úverov na bývanie. Priaznivo sa vyvíja úverovanie podnikového sektora, kde tento rok došlo k stabilizácii tempa rastu.

Centrálna banka opakovane upozorňuje na vysoké tempo zadlžovania domácností, v ktorom sa Slovensko dostalo na čelo stredoeurópskeho regiónu. "Za niekoľko rokov môžeme dobehnúť v zadlženosti aj krajiny západnej Európy, finančné zabezpečenie našich domácností je pritom nižšie," upozornil Dvořáček. V takejto situácii sa domácnosti stávajú citlivejšie voči možnému budúcemu negatívnemu vývoju ekonomiky.