Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

NBS: Odolnosť bánk sa mierne zhoršila, kapitálová ochrana je vyššia

Foto: TASR/Tomáš Halász

Teoretická potreba kapitálu v bankovom sektore bola vyššia oproti testovaniu z konca minulého roka. Napriek tomu ostal bankový sektor SR odolným, a to aj vďaka zvýšeniu kapitálovej primeranosti bánk.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Odolnosť bankového sektora v SR voči stresovým situáciám sa počas 1. polroka 2012 mierne zhoršila. Testovacie scenáre, ktoré použila Národná banka Slovenska (NBS), sa však vzhľadom na neistotu v európskej ekonomike sprísnili.

"Simulujeme negatívnejšie dopady v týchto stresových scenároch a automaticky sa to prejavilo aj na výstupoch stresového testovania," povedal dnes pre TASR vedúci oddelenia analýz z hľadiska obozretnosti na makroúrovni NBS Marek Ličák.

Teoretická potreba kapitálu v bankovom sektore tak bola vyššia oproti testovaniu z konca minulého roka. Napriek tomu ostal slovenský bankový sektor odolným, a to aj vďaka zvýšeniu kapitálovej primeranosti bánk. Tá sa počas prvých šiestich mesiacov tohto roka zvýšila z 13,3 % na 15,3 %, čo už podľa Ličáka znamená veľký ochranný vankúš. "Teraz je momentálne na úrovni takmer dvojnásobku toho, čo potrebuje," konštatoval Ličák.

Kapitálovú primeranosť slovenské banky zvýšili na základe odporúčania NBS zo začiatku tohto roka. To hovorilo o udržaní primeranosti základných vlastných zdrojov aspoň na úrovni 9 %, pričom odporúčaná hodnota kapitálovej primeranosti bola 11,5 %. V súčasnosti podľa Ličáka nie je na Slovensku banka, ktorá by mala celkovú kapitálovú primeranosť nižšiu ako 12,5 %.