Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

NBS je pripravená v prípade strát znížiť proticyklický vankúš bankám

Na snímke špeciálna svetelná projekcia na budove Národnej banky Slovenska (NBS) s nápisom #SpoluToZvládneme v súvislosti s pandémiou koronavírusu v Bratislave 23. marca 2020. Foto: TASR - Dano Veselovský

Predkrízovú úroveň by mohla slovenská ekonomika dosiahnuť už počas budúceho roka.

Bratislava 24. marca (TASR) – Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) v utorok zatiaľ navrhla ponechať úroveň proticyklického vankúša vo výške dvoch percent s účinnosťou od 1. augusta tohto roka. Banky by však mali prehodnotiť vyplácanie dividend za minulý rok.

Slovenský regulátor je však pripravený pristúpiť k zníženiu tejto rezervy pre banky, ak si to situácia vyžiada. "NBS je pripravená v prípade nárastu strát v bankovom sektore okamžite pristúpiť k zníženiu proticyklického vankúša s cieľom podporiť plynulé poskytovanie úverov reálnej ekonomike," uviedla NBS po rokovaní bankovej rady.

Európska centrálna banka už poskytla významnú kapitálovú úľavu bankám približne vo výške 3,5 % z rizikovo vážených aktív, aby finančné domy neobmedzili úverovanie a mohli vo väčšom rozsahu kryť straty.

NBS zároveň očakáva, že vzhľadom na výraznú neistotu týkajúcu sa ďalšieho ekonomického vývoja, banky a ich akcionári prehodnotia pripravovanú výplatu dividend zo zisku za minulý rok tak, aby celkový objem kapitálu Tier 1 vzrástol minimálne o úroveň dosiahnutého zisku za rok 2019.


NBS: Opatrenia by mali byť také, aby ľudia nemuseli živoriť


Kríza, ktorá vypukla v dôsledku nového koronavírusu, prinesie zrejme určité trvalé následky nielen pre slovenskú ekonomiku, ale aj takmer všetkým krajinám vo svete. Podľa Národnej banky Slovenska je však dobrou správou, že niektoré ujmy pre ekonomiku budú len v obmedzenej miere.

Predkrízovú úroveň by mohla slovenská ekonomika dosiahnuť už počas budúceho roka. Dôležité bude aj to, aké opatrenia prijme vláda.

"Aj keď budú opatrenia vlády veľmi účinné, niektoré projekty zrejme neprežijú, podnikateľské väzby a zamestnanecké vzťahy sa prerušia, pretvoria a niektoré sa už nemusia neobnoviť," predpokladá NBS.

S týmto však musí každá ekonomika rátať. Podľa prepočtov NBS by sa toto malo udiať len v obmedzenej miere, a to je dobrá správa. "Dlhotrvajúce následky a hlboké zárezy do fungovania ekonomiky, aké spôsobila finančná kríza v roku 2009, nepredpokladáme," doplnila národná banka s tým, že verí, že predkrízovú úroveň dosiahne ekonomika už v priebehu budúceho roka.

"Dôležitá informácia napríklad je, že zároveň očakávame solídne oživenie ekonomiky počnúc koncom tohto roka, ale najmä v roku 2021. Budúci rok by mal byť rokom návratu práce, výroby a spotreby stratenej v tomto roku počas krízy. To svetlo na konci tunela je dôležité práve pre upokojenie," priblížila národná banka.

Vláda by mala venovať pozornosť viacerým oblastiam. "Prvoradé sú kapacity v zdravotníctve a opatrenia na obmedzenie šírenia nákazy. Dôležité sú aj opatrenia, ktoré zabezpečia, aby ľudia alebo firmy v dôsledku dočasného výpadku príjmov nemuseli robiť drastické opatrenia," konštatuje národná banka.

Okrem toho ľudia nesmú živoriť, lebo potrebujú peniaze na splátky úverov a hypotéky. Podľa slovenskej centrálnej banky je potrebné nájsť také podporné riešenia, aby firmy nemuseli prepúšťať zamestnancov, na ktorých stojí úspech ich projektu.

"Pre budúci rast je životne dôležité, aby firmy nerušili sľubné investičné plány, lebo cudzie zdroje ich financovania zrazu vyschli a vlastnými úsporami kryjú výpadky z príjmov. Rýchlosť návratu na predkrízové úrovne produkcie, ako aj miera dlhodobých strát závisí práve od toho, ako účinné tieto opatrenia budú," podotkla národná banka.

NBS v utorok na základe viacerých scenárov vyčíslila, že slovenská ekonomika môže dočasne klesnúť v tomto roku takmer o 5 % s rizikom, že ju vplyv pandémie nového koronavírusu môže stlačiť až k 10 % prepadu.

"Ak by vírus prekvapil rýchlym ústupom, napríklad aj vďaka opatreniam v každodennom živote alebo rýchlym výsledkom práce výskumníkov, oživenie ekonomiky by mohlo začať skôr. Za tých okolností by sme mohli skončiť iba s jemným prepadom okolo dvoch až troch percent," vyčíslila NBS.

Z dôvodu extrémne rýchlo sa meniaceho prostredia na Slovensku aj v zahraničí vymenila národná banka svoju štandardnú strednodobú predikciu za možné scenáre vývoja, ktoré plánuje aktualizovať. Štandardnú strednodobú predikciu plánuje NBS zverejniť až v júni tohto roka.