Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

NBS: Ponechanie zlata v Bank of England nepredstavuje dodatočné riziká

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Parlament má v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o uznesení k návratu zlata, návrh iniciuje koaličný Smer-SD práve s argumentmi, že sa zlato slabo zhodnocuje.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Ponechanie investičného zlata v Bank of England po brexite nepredstavuje žiadne dodatočné riziká a preto sa neodporúča jeho premiestnenie. Uviedla to Národná banka Slovenska (NBS) v liste poslancom parlamentného finančného výboru, ktorý im zaslala ešte v apríli tohto roka, keď výbor požiadal NBS o stanovisko k problematike zlatých rezerv. Vtedajším guvernérom NBS bol Jozef Makúch. NBS poskytla TASR list na základe infozákona.

Parlament má v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o uznesení k návratu zlata, návrh iniciuje koaličný Smer-SD práve s argumentmi, že sa zlato slabo zhodnocuje, hrozí finančná kríza, dôvodom má byť aj vlečúci sa proces brexitu.

NBS vlastní 31,694 ton zlata, depozitárom je Bank of England (BoE). Národná banka poslancov v liste informuje, že BoE je druhým najväčším úložiskom zlata na svete a predstavuje svetovo najvýznamnejšie centrum obchodovania so zlatom. Okrem toho, londýnsky trh so zlatom poskytuje vysoký stupeň likvidity na trhu, BoE poskytuje vysoko bezpečné uloženie zlatých rezerv, čím prispieva k medzinárodnej finančnej stabilite. "NBS mala zlato uložené v BoE aj v období, keď SR ešte nebola členom Európskej únie. Rozhodujúca väčšina centrálnych bánk v Európe má všetko zlato alebo jeho časť deponovanú v BoE," konštatuje v liste NBS.

V súvislosti s brexitom národná banka v aprílovom stanovisku uvádza, že nepredpokladá odklonenie sa vo fungovaní a celkovej stratégii BoE voči klientom.

Prípadné fyzické premiestňovanie zlata je aj finančné náročné a predstavovalo by negatívny vplyv na zisk NBS. "Alternatívne umiestenie by okrem toho automaticky neznamenalo zníženie politického alebo geografického rizika," uvádza NBS.

Národná banka vďaka spolupráci s BoE zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných desať rokov približne 50 miliónov eur.