Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NBS rozhodla o znížení proticyklického kapitálového vankúša pre banky

Foto: TASR/Pavol Funtál

Pôvodne bola miera tohto vankúša na úrovni 1,25 %, od augusta 2019 sa zvýšila na 1,5 % a od augusta tohto roka sa mala zvýšiť na dve percentá.

Bratislava 6. júla (TASR) - Banky na Slovensku nebudú musieť od augusta tohto roka držať viac kapitálu. Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) predbežne rozhodla o znížení miery proticyklického kapitálového vankúša na úroveň jedného percenta.

Pôvodne bola miera tohto vankúša na úrovni 1,25 %, od augusta 2019 sa zvýšila na 1,5 % a od augusta tohto roka sa mala zvýšiť na dve percentá. Koncom apríla však NBS rozhodla ponechať mieru vankúša na úrovni 1,5 %, no v súčasnosti rozhodla o jeho znížení na jedno percento. "Rýchlosť a sila oživenia slovenskej ekonomiky závisí od schopnosti bánk úverovať ľudí a firmy v tomto komplikovanom období. NBS preto pokračuje v opatreniach na podporu úverovania," zdôvodnila na svojej webovej stránke NBS.

Hlavným cieľom zníženia proticyklického vankúša je zvýšiť objem voľného kapitálu potrebného na zintenzívnenie úverovania a zároveň vytvoriť pre banky dodatočný priestor na tvorbu opravných položiek. Tie odrážajú najmä konzervatívny prístup bánk k možným stratám v budúcnosti. Samotná výška zlyhaných úverov stúpla len mierne.

"Aktuálna výška proticyklického kapitálového vankúša poskytuje dostatočnú rezervu na prípadné straty v nasledujúcom období. Zároveň banky aktuálne pri poskytovaní úverov neobmedzujú žiadne regulačné alebo kapitálové požiadavky,"
konštatuje NBS.

Národná banka bude pritom naďalej detailne monitorovať vývoj v oblasti kreditných strát, dostatočnosť voľného kapitálu na úverovanie ekonomiky a dividendovú politiku bánk, keďže vývoj v týchto oblastiach bude definovať, či bude alebo nebude v budúcnosti potrebné nastavenie vankúša ďalej znížiť. "Ak si to situácia bude vyžadovať, sme pripravení pristúpiť k ďalšiemu zníženiu," dodala NBS.