Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NBS upozorňuje na platformu ponúkajúcu peer-to-peer úvery v bitcoinoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

NBS tiež odporúča spotrebiteľom dôkladne zvážiť všetky riziká, ktoré súvisia s investovaním, vrátane investovania do kryptoaktív, uviedla centrálna banka.

Bratislava 9. januára (TASR) - Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje na činnosť platformy na webovom sídle www.mmckey.com a vyzýva spotrebiteľov k zvýšenej obozretnosti pri rozhodovaní požiadať o úver týmto spôsobom. Platforma vykonáva činnosť na vyhľadanie dlžníkov a investorov (peer-to-peer alebo "ľudia ľuďom"), ktorí uzavrú zmluvu o úvere poskytnutú a splácanú vo virtuálnej mene bitcoin.

"Všetky sumy, ktoré sú na webovom sídle platformy uvádzané v eurách, sú len ilustratívne. NBS nevylučuje, že uvádzaním cien v eurách môže ísť v danom prípade aj o klamlivú reklamu,"
informovala centrálna banka na svojej internetovej stránke.

Národná banka dlhodobo upozorňuje klientov na finančnom trhu, aby si v prípade záujmu vstúpiť do zmluvného vzťahu dôkladne zvážili, s ktorým subjektom do zmluvného vzťahu vstúpia a preverovali si oprávnenie jednotlivých subjektov poskytovať finančné služby na jej webovej stránke.

"NBS tiež odporúča spotrebiteľom dôkladne zvážiť všetky riziká, ktoré súvisia s investovaním, vrátane investovania do kryptoaktív. NBS už v minulosti vydala upozornenia, ktoré sa týkajú peer-to-peer pôžičiek aj kryptoaktív, kde uviedla, že účasť v takýchto schémach je na vlastné riziko a takto požičané a investované peniaze nie sú ničím chránené," dodala centrálna banka.