Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

NBS: V 13. ročníku Generácia Euro zvíťazil tím študentov zo Sučian

Na snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska z vojnového pamätníka Slavín. Foto: TASR Dano Veselský

Cieľom projektu Generácia Euro je zvýšiť povedomie o Európskej centrálnej banke (ECB) a Eurosystéme vysvetlením ich úloh a aktivít.

Bratislava 22. marca (TASR) - V národnom finále 13. ročníka medzinárodnej stredoškolskej súťaže Generácia Euro zvíťazil tím študentov Neviditeľné ruky z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu, Sučany. Informovala o tom Národná banka Slovenska (NBS), ktorá finále usporiadala v piatok vo svojej centrále v Bratislave.

Z piatich tímov, ktoré do finále postúpili, obsadili druhé miesto študenti tímu Ekvilibriá zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej, Bratislava a na treťom mieste sa umiestnili študenti tímu The Catchers z Gymnázia Jura Hronca, Bratislava. Ďalšie dve miesta obsadili tímy Maják z Gymnázia Jura Hronca, Bratislava a Masaker z Gymnázia Viliama Paulínyho-Tótha, Martin. Všetky tímy dostali od NBS diplomy a vecné ceny.

Študenti vo finále prezentovali pred odbornou porotou z NBS svoje súťažné práce na tému Kto a ako stráži naše úspory. Zvolená téma korešpondovala s aktuálnymi výzvami, ktorým čelia národné centrálne banky v eurozóne. V aktuálnom ročníku sa zúčastnilo celkom 441 študentských tímov s 2189 študentami, čo je najviac v histórii súťaže, vyčíslila centrálna banka.

Cieľom projektu Generácia Euro je zvýšiť povedomie o Európskej centrálnej banke (ECB) a Eurosystéme vysvetlením ich úloh a aktivít. Súťaž pozostáva z troch kôl. Prvým je online kvíz, v ktorom študenti odpovedajú na otázky týkajúce sa centrálneho bankovníctva, úlohy peňazí, cenovej stability a menovej politiky. V rámci 2. kola súťažné tímy vypracúvajú projekty na témy z oblasti centrálneho bankovníctva, ktorých obsah aj forma môžu byť v jednotlivých krajinách eurozóny rôzne. Tretie finálové kolo pozostáva z obhajoby vybraných projektov pred odbornou porotou.