Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

NBS vlani dosiahla zisk takmer 490 miliónov eur

Foto: TASR

NBS v minulom roku zaznamenala aj pokles prevádzkových nákladov. Tie medziročne klesli o 3,85 milióna eur.

Bratislava 11. marca (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) dosiahla v minulom roku zisk vo výške 489,8 milióna eur. Medziročne si polepšila, keďže v roku 2012 bola v pluse 199,4 milióna eur. Na svojom dnešnom rokovaní Banková rada NBS rozhodla, že zisk za vlaňajšok bude použitý na zníženie neuhradenej straty z minulých rokov.

Hlavným zdrojom zisku slovenskej centrálnej banky v minulom roku boli úrokové výnosy z dlhopisov, ktoré predstavovali 492,5 milióna eur, z toho čistý úrokový výnos z cenných papierov v investičnom portfóliu NBS predstavoval 402,9 milióna eur a čistý úrokový výnos z cenných papierov držaných na účely menovej politiky 89,5 milióna eur.

Banková rada NBS sa taktiež rozhodla navýšiť všeobecnú rezervu na finančné riziká, a to o 50 miliónov eur. "Rezerva je tvorená za účelom krytia kurzových, úrokových, úverových rizík a rizík súvisiacich so zmenami ceny zlata, ktoré sú pravidelne monitorované. Výška rezervy je každoročne prehodnocovaná," uviedla v správe pre médiá banka.

NBS v minulom roku zaznamenala aj pokles prevádzkových nákladov. Tie medziročne klesli o 3,85 milióna eur.