Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NBS: Vlani v SR zadržali rekordne málo falzifikátov eurobankoviek

Na snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska. Foto: TASR Dano Veselský

Z hľadiska kvality vyhotovenia falzifikátov euromincí ide v prevažnej miere o falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia.

Bratislava 30. januára (TASR) - Vlani v SR zadržali 771 falzifikátov eurových bankoviek, čo je rekordne málo, medziročne približne o tretinu menej. Z toho v obehu zachytili 751 kusov (97,4 %) a zvyšok väčšinou v rámci policajných razií. Najčastejšie zadržali bankovky v hodnote 50 eur (41,2 %) a 20 eur (16,3 %). V pondelok o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Majer.

"Kvalita zadržaných falzifikátov je prevažne dobrá," zhodnotil Majer. Doplnil, že sfalšovaných eurových mincí vlani na Slovensku zachytili 2580, čo je o 62 % viac ako predminulý rok. Najviac falzifikátov (93,7 %) mincí bolo v hodnote dvoch eur. V obehu zadržali 2315 kusov euromincí (89,7 %).

"Z hľadiska kvality vyhotovenia falzifikátov euromincí ide v prevažnej miere o falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia," dodal vedúci oddelenia komunikácie NBS.

Pravé jednoeurové a dvojeurové mince majú magnetický stred, treba porovnať úroveň jej magnetizmu s pravou mincou. Pri minciach v hodnote dvoch eur treba sledovať aj nápis na hrane, upozornil Majer.