Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Národná banka Slovenska začne predávať zberateľskú euromincu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Ak si mincu zberatelia vymenia v Národnej banke Slovenska alebo jej expozitúrach, bude im vyplatená ich nominálna hodnota.

Bratislava 20. júla (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) začne predávať zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote päť eur. Tematikou je „Fauna a flóra na Slovensku – včela medonosná", mincu začne NBS predávať 22. júla 2021.

Autorom návrhu zberateľskej euromince je Karol Ličko. Mince sú vyrobené v celkovom množstve 45.000 kusov s možnosťou ich dorazby. Predaj uvedenej zberateľskej euromince sa bude vykonávať v limitovanom množstve 10 kusov na jedného záujemcu v pokladniciach ústredia NBS v Bratislave a v jej expozitúrach v Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a Košiciach v čase pokladničných hodín. Euromince sú razené z mosadze.

Vydávaním zberateľských euromincí z cyklu Fauna a flóra na Slovensku chce NBS upriamiť pozornosť na rozmanité a jedinečné druhy živočíchov žijúcich v našej krajine a na ich životné prostredie, ktoré sú ohrozené neustálym znečisťovaním a necitlivými zásahmi človeka. Motívy boli vybrané v spolupráci s Národnou zoologickou záhradou Bojnice a Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR. Výber motívov zohľadnil nielen ohrozenosť druhov, ale aj edukatívny rozmer a zberateľskú atraktivitu.

Sú to prvé mince, ktoré vydáva NBS s uvedenou nominálnou hodnotou. Podľa zákona o NBS musia mať zberateľské euromince odlišnú nominálnu hodnotu od nominálnych hodnôt uvedeným na obehových eurominciach. Vzhľadom na skutočnosť, že tieto zberateľské euromince majú byť cenovo dostupné pre záujemcov z radov širokej verejnosti a aj vzhľadom na účel ich vydávania, NBS určila ako najvhodnejšiu nominálnu hodnotu päť eur.

Zberateľské euromince sú zákonným platidlom v ich nominálnej hodnote len na území členského štátu eurozóny, ktorý ich vydal. Podľa zákona o NBS nie sú však tieto zberateľské euromince primárne určené na peňažný obeh, ale ich prvoradý účel je zberateľský. Na Slovensku je možné týmito zberateľskými euromincami zaplatiť za tovar a služby. Je však potrebné upozorniť, že platbu zberateľskými euromincami nemusí obchodník prijať. Komerčné banky a NBS uvedené zberateľské euromince prijať musia v ich nominálnej hodnote. Ak si mincu zberatelia vymenia v NBS alebo jej expozitúrach, bude im vyplatená ich nominálna hodnota.