Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

NBÚ varuje pred škodlivými aktivitami v kybernetickom priestore

Na snímke obrazovka počítača po kybernetickom útoku v kancelárii v Kyjeve v utorok 27. júna 2017. Hackeri zaútočili dnes na webové systémy vládnych úradov, ako aj medzinárodných spoločností, pričom najtvrdší dosah tohto útoku pociťuje Ukrajina. Terčom kybernetického útoku sa stali i veľké priemyselné podniky, ukrajinská pošta či medzinárodné letisko, informovala agentúra. Foto: TASR/AP

V rámci monitoringu SK-CERT bolo zistených niekoľko podozrivých online obchodov, ktoré ponúkajú nedostatkový tovar, napríklad rúška a iné ochranné prostriedky.

Bratislava 16. marca (TASR) – Kybernetickí útočníci zintenzívňujú svoju snahu zneužiť atmosféru strachu a neistoty súvisiacej s pandemickým šírením ochorenia COVID-19. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v tejto súvislosti varuje pred pokračujúcimi škodlivými aktivitami v kybernetickom priestore.

V rámci monitoringu Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT bolo zistených niekoľko podozrivých online obchodov, ktoré ponúkajú nedostatkový tovar, napríklad rúška a iné ochranné prostriedky.

Podľa informácií, ktoré NBÚ poskytol TASR, v posledných dňoch sa rozšírila aj forma útoku, ktorá sa zameriava na používateľov, vyhľadávajúcich kartografické údaje o šírení ochorenia. Útočníci naďalej pokračujú aj v šírení phishingových mailov, ktoré zneužívajú vzniknutú situáciu a rôznymi formami sociálneho inžinierstva sa snažia vylákať od obetí citlivé údaje.

Národný bezpečnostný úrad je ústredný orgán štátnej správy pre ochranu utajovaných skutočností, šifrovú službu, kybernetickú bezpečnosť a dôveryhodné služby. Úrad je národným kontaktným bodom pre kybernetickú bezpečnosť pre EÚ, NATO a OBSE.

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT, zriadené na Národnom bezpečnostnom úrade 1. septembra 2019 transformáciou Národnej jednotky SK-CERT, je akreditovaným členom organizácie Trusted Introducer a zároveň aj členom v organizácii FIRST (Forum of Incident Response Security Teams) s globálnym členstvom 490 tímov z 92 štátov. V rámci úradu zodpovedá za tému bezpečnosti 5G technológií.