Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

NDS: Konvoj s humanitárnou pomocou je oslobodený od mýta

Na archívnej snímke vchod do budovy Národnej diaľničnej spoločnosti. Foto: TASR - Michal Svítok

Nárok na oslobodenie vozidla od úhrady mýta pritom platí od 26. februára.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Humanitárne konvoje prevážajúce materiálnu pomoc sú oslobodené od platenia mýtnych poplatkov na základe zákona lex Ukrajina. Opatrenie platí aj spätne od 26. februára. Je však potrebné, aby bolo vozidlo humanitárnej pomoci zaregistrované. Upozornila na to hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

Najjednoduchším spôsobom, ako zaregistrovať vozidlo nad 3,5 tony ako oslobodené od úhrady elektronického mýta, je podľa Žgravčákovej podanie žiadosti o registráciu cez kontaktné miesto. Žiadosť musí obsahovať potvrdenie orgánu štátnej správy SR obsahujúce časové ohraničenie jazdy, evidenčné číslo vozidla, podpis a pečiatku a e-mailový kontakt.

Nárok na oslobodenie vozidla od úhrady mýta pritom platí od 26. februára. "V prípade, že od tohto termínu vozidlo uhradilo mýto (bolo štandardne zaregistrované a jazdilo s palubnou jednotkou), tak prevádzkovateľ vozidla/vodič je oprávnený požiadať správcu výberu mýta o vrátenie platby," priblížila hovorkyňa NDS.

O vrátenie úhrady je možné požiadať zaslaním klasickej reklamácie buď osobne na kontaktnom mieste, e-mailom na adrese info@emyto.sk alebo cez zákaznícky portál na stránke www.emyto.sk. Vrátenie mýta je možné od 26. februára maximálne do šiestich mesiacov od skončenia sa mimoriadnej situácie. Vrátenie mýta je zároveň možné len za užívanie vymedzených úsekov ciest vozidlami prevážajúcimi humanitárnu pomoc, čo preukáže prevádzkovateľ vozidla potvrdením orgánu štátnej správy.