Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NDS si už nárokuje 2 milióny eur za meškanie pri razení tunela Višňové

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa platnej zmluvy mali stavbári preraziť obidve tunelové rúry v lehote 42 mesiacov od začatia prác, čiže do 27. decembra 2017.

Bratislava 22. januára (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) už poslala stavebnému dozoru nárok na platbu za omeškanie v hodnote vyše dvoch miliónov eur za meškanie pri prerazení tunela Višňové. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

"O uplatnení nároku rozhodne nezávislý stavebný dozor, ktorý posúdi všetky okolnosti, ktoré majú vplyv na uvedený nárok," konštatovala Michalová.

Tunel Višňové je súčasťou úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala. Po dokončení má byť najdlhším tunelom na Slovensku. Úsek stavia združenie firiem Salini Impregilo a Dúha za takmer 410 miliónov eur. Podľa platnej zmluvy mali stavbári preraziť obidve tunelové rúry v lehote 42 mesiacov od začatia prác, čiže do 27. decembra 2017.

To sa však neudialo a za toto omeškanie majú diaľničiari podľa zmluvy nárok na jednorazové odškodnenie vo výške 0,5 % z hodnoty diela, teda 2,049 milióna eur.

NDS však dostala od stavbárov žiadosť o predĺženie lehoty na prerazenie tunela Višňové, odvolávali sa na nepredvídateľné geologické podmienky. "V prípade, že meškanie zhotoviteľa bude vyššie ako možný oprávnený nárok na predĺženie lehoty výstavby, a tým aj na predĺženie kontrolného termínu na prerazenie tunela, zhotoviteľ bude musieť uhradiť primeranú časť sankcie," uviedla Michalová.

Čo sa týka dokončenia celého úseku diaľnice z Lietavskej Lúčky cez Višňové až po Dubnú Skalu, jej zmluvný termín je december 2019. Podľa Michalovej tento dátum stále platí. Stavbári však už požiadali o jeho predĺženie, čo sa v súčasnosti posudzuje. "Zhotoviteľa sme vyzvali na zvýšenie kapacít na stavbe a predloženie akcelerovaného harmonogramu, ktorý zabezpečí dodržanie zmluvného termínu výstavby," opísala Michalová.