Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Diaľničiari sprístupnia Prievidzi štúdiu realizovateľnosti R2

Na ilustračnej foto je rýchlostná cesta R1. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Štúdiu realizovateľnosti, ktorá je jednou z podmienok financovania výstavby ciest z fondov Európskej únie, žiadala samospráva Prievidze sprístupniť viac ako rok a opakovane.

Prievidza/Bratislava 30. augusta (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) poskytne mestu Prievidza štúdiu realizovateľnosti pre stavbu rýchlostnej cesty R2 križovatka D1 – Nováky. Informovala o tom dnes TASR jej hovorkyňa Michaela Michalová. Štúdiu žiadala od národných diaľničiarov prievidzská primátorka Katarína Macháčková viac ako rok, a to v súvislosti s avizovaným posunom výstavby jedného z úseku ciest R2 v Trenčianskom kraji.

"List od primátorky Prievidze Kataríny Macháčkovej som dostal minulý piatok. Nemám problém zaslať mestu Prievidza potrebné dokumenty," povedal generálny riaditeľ NDS Róbert Auxt. Transparentnosť a hospodárne nakladanie s verejnými financiami podľa jeho ďalších slov presadzuje od svojho nástupu do čela spoločnosti. "Dúfam, že komunikácia v budúcnosti povedie k úspešnému dobudovaniu R2 v Trenčianskom kraji," poznamenal.

Horná Nitra potrebuje rýchlostnú cestu


Štúdiu realizovateľnosti, ktorá je jednou z podmienok financovania výstavby ciest z fondov Európskej únie, žiadala samospráva Prievidze sprístupniť viac ako rok a opakovane. Robila tak v súvislosti s listom z mája 2015, ktorý NDS zaslala starostke Dolných Vesteníc Kvetoslave Šimorovej a TASR má jeho kópiu k dispozícii. V ňom sa píše, že na základe štúdie realizovateľnosti je potrebné úsek R2 Pravotice-Dolné Vestenice znovu prehodnotiť a posúdiť po roku 2035. "Samozrejme, že táto informácia nás veľmi prekvapila. Preto sme pokračovali v tejto téme, lebo už v roku 2013 sme spolu s ostatnými kolegami organizovali petíciu za vybudovanie R2, ktorej je súčasťou, a snažili sme sa získať dokument, na základe ktorého sa dospelo k tomuto záveru," povedala minulý týždeň Macháčková.

Spresnila, že radnica chce získať štúdiu, aby získala odpoveď na otázku o posune výstavby, keďže cestu R2 horná Nitra potrebuje. "Prišiel k nám nový investor, pre nás je spojenie medzi Prievidzou a Trenčínom dlhodobo nevyhovujúce. A možno by bolo dobré, keby tí všetci, ktorí nám odpisujú, sa išli odviezť na tú cestu a pochopili by, prečo tú cestu potrebujeme," doplnila.

Národní diaľničiari na opakované žiadosti samosprávy Prievidze reagovali podľa Macháčkovej rôznou argumentáciou, prečo štúdiu sprístupniť nemôžu. V reakcii na vyjadrenia zaslala Michalová uplynulý týždeň TASR stanovisko, že v čase, keď primátorka žiadala o poskytnutie štúdie, posudzovali jej žiadosť v zmysle autorského zákona a aktuálne NDS čaká na pokyn ministerstva dopravy.

NDS pripravuje dokumentáciu

Z rýchlostnej cesty R2 v Trenčianskom kraji je vo výstavbe aktuálne úsek Ruskovce-Pravotice, ktorý by mal zhotoviteľ stavby dokončiť v týchto dňoch. Po ňom by mal nasledovať úsek Mníchova Lehota - Ruskovce a úseky D1 - Mníchova Lehota, Pravotice - Dolné Vestenice, Dolné Vestenice - Nováky a Nováky - Žiar nad Hronom. Ako pred časom povedal pre TASR šéf národných diaľničiarov Róbert Auxt, výstavba úseku Mníchova Lehota-Ruskovce bude pozdržaná približne do roku 2019. NDS okrem neho v súčasnosti pripravuje dokumentáciu pre stavebné povolenie ešte jedného z úsekov R2. "Vzhľadom na limitované finančné prostriedky, vyčlenené na budovanie nových úsekov rýchlostných ciest, bude preferovaná výstavba tých, ktoré sú z hľadiska intenzity dopravy najnevyhnutnejšie a ich absencia sa dlhodobo negatívne premieta do kvality života obyvateľov, životného prostredia či ekonomického rozvoja a mobility v danom území. Zároveň sa bude prihliadať na aktuálny stav projektovej prípravy a majetkovoprávneho vyrovnania potenciálnych projektov," dodal k termínu dobudovania R2 komunikačný odbor rezortu dopravy.