Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

NDS spustí testovacie prostredie pre poskytovateľov európskeho mýta

Ilustračné foto Foto: TASR

Ide o jednu z prvých činností pri ich akreditácii na slovenský mýtny trh.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) od 1. októbra spustí testovacie prostredie pre poskytovateľov Európskej služby elektronického výberu mýta (EETS). Ide o jednu z prvých činností pri ich akreditácii na slovenský mýtny trh. Poskytovatelia si vďaka testovaniu budú môcť vyskúšať, či a v akej miere sú ich palubné jednotky kompatibilné so slovenským systémom.

"O dva dni spustíme testovaciu verziu prostredia a pripojenie, kde budú môcť začať EETS poskytovatelia technicky skúšať svoje OBE jednotky. Budú môcť začať napĺňať prvé technické preskripcie, ku ktorým sa neskôr zaviažu," priblížil podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku IT a spoplatnenia NDS Jaroslav Ivanco.

Systém medzinárodného mýta plánuje NDS do prevádzky spustiť v decembri tohto roka. Následne si budú môcť registrovaní poskytovatelia pustiť do vytvárania zmlúv. "Môžeme potvrdiť, že o výber mýta zo strany etablovaných EETS poskytovateľov naprieč Európou je na Slovensku veľký záujem. Aktuálne rokujeme so šiestimi providermi," priblížila NDS.

EETS poskytovatelia budú tvoriť doplnok nového mýtneho systému. Dopravcovia budú môcť fungovať na báze – na jedno vozidlo jedna zmluva, jedna faktúra, jedna OBE v rámci všetkých krajín EÚ, kde pôsobí poskytovateľ, s ktorým uzavreli kontrakt. "Dôležitý je tiež fakt, že parametre výberu mýta sa nezmenia – sadzby aj rozsah spoplatnených ciest ostane rovnaký. Pre štát zapojenie sa do medzinárodného výberu mýta znamená ušetrené financie, keďže provízia EETS poskytovateľov bude v porovnaní so súčasným systémom nižšia," doplnili diaľničiari.