Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

NDS vyhlásila súťaž na úsek D3 na Kysuciach za 199,1 milióna eur

Na snímke diaľnica D1 prechádza ponad obec. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) totiž dnes vyhlásila súťaž na výstavbu diaľnice Čadca, Bukov - Svrčinovec.

Bratislava 7. mája (TASR) - Stavebné firmy môžu začať so súperením o výstavbu ďalšieho úseku diaľnice D3 na severe Slovenska. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) totiž dnes vyhlásila súťaž na výstavbu diaľnice Čadca, Bukov - Svrčinovec. Hodnotu zákazky diaľničiari odhadujú vo výške 199,1 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

"S výstavbou vyše päť kilometrov dlhého úseku na Kysuciach by sa malo začať pred koncom tohto roka," odhadla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Cesta by sa mala podľa predpokladov stavať štyri roky.

Diaľničiari pritom podľa Žgravčákovej onedlho vyhlásia súťaž aj na zhotoviteľov ďalších dvoch diaľničných úsekov, a to D1 Prešov, západ – Prešov, juh a D1 Budimír – Bidovce.

Čo sa týka diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec, po dobudovaní by mala zlepšiť dopravnú situáciu v širšom okolí, nielen v momentálne dotknutom území. "Vybudovanie úseku D3 pozitívne ovplyvní dopravnú situáciu na celom severo-južnom ťahu na území Slovenska," opísala Žgravčáková. Podľa jej slov sa odstránia straty času pre vodičov a cestujúcich a zlepší sa dopravný komfort účastníkov premávky. "Zároveň sa pozitívne ovplyvní životné prostredie v blízkosti existujúcich komunikácií," dodala.