Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nebezpečné zosuvy na cestách I. triedy sa začnú opravovať na jar 2021

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Medzi opravami je úsek Dobšinský kopec, Nižná Slaná, Mníšek nad Popradom – Hraničné a úsek Ubľa.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Štyri nebezpečné zosuvy na cestách prvej triedy sa začnú opravovať na jar budúceho roka. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR už má zabezpečené financovanie stavebných prác z eurofondov. Zmluvu o finančnom príspevku na viac ako 18 miliónov eur podpísal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Informoval o tom hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

"Okrem budovania obchvatov miest je pre nás nesmierne dôležité, že eurofondy dokážeme investovať aj do zlepšenia stavu existujúcich ciest prvej triedy. Zosuvy a trhliny na štyroch úsekoch, ktoré ideme opravovať, komplikujú premávku na dôležitých regionálnych cestách. Tento stav musíme zmeniť a spomínaný projekt je dôkazom, že na naše regióny nezabúdame," skonštatoval Doležal.

V rámci schváleného projektu v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra (OPII) sa budú modernizovať štyri cestné úseky. Medzi nimi je úsek Dobšinský kopec, Nižná Slaná, Mníšek nad Popradom – Hraničné a úsek Ubľa. Celková dĺžka rekonštruovaných úsekov je 8,225 kilometra.

Projekt je zameraný na odstránenie nevyhovujúceho technického stavu cestného telesa, havarijného stavu oporných múrov, nefunkčného odvodnenia komunikácie a cestného telesa, veľmi zlého až havarijného stavu priepustov, množstva trhlín na vozovke. Hovorca MDV zároveň priblížil, že cieľom projektu je z hľadiska komplexného riešenia dopravy v danom území zabezpečiť bezpečnosť, plynulosť a zvýšenie komfortu dopravy.

Na výstavbu a modernizáciu ciest prvej triedy je v rámci OPII z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vyčlenených 722 miliónov eur. Vďaka nim sa modernizujú najkritickejšie úseky ciest prvej triedy, stavajú sa obchvaty miest a obcí a preložky nevyhovujúcich úsekov regionálnych ciest.