Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nedostatok CO2 ohrozuje britský mäsiarsky priemysel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výroba hovädzieho a jahňacieho mäsa síce môže pokračovať, bez vákuového balenia, na ktoré je oxid uhličitý potrebný, má však tovar o päť dní kratšiu dobu spotreby.

Londýn 19. septembra (TASR) - Britské mäsiarske združenie varuje pred problémami na bitúnkoch v dôsledku akútneho nedostatku oxidu uhličitého (CO2). Tento plyn zohráva dôležitú úlohu vo výrobnom procese a je nenahraditeľný, zdôraznilo Britské združenie spracovateľov mäsa (BMPA - British Meat Processors Association). Oxid uhličitý je potrebný na vákuové balenie mäsa.

BMPA upozorňuje, že niektoré bitúnky majú zásoby na menej než 14 dní. "Potom firmy nebudú môcť prijímať nové zvieratá a budú musieť odstaviť výrobné linky," cituje z vyhlásenia agentúra DPA. To môže v konečnom dôsledku zasiahnuť aj chovateľov. "Táto situácia nastala už u výrobcov bravčového mäsa."

Výroba hovädzieho a jahňacieho mäsa síce môže pokračovať, bez vákuového balenia má však tovar o päť dní kratšiu dobu spotreby. Predajcovia a spotrebitelia tak budú mať ďalší problém. Pre nedostatok vodičov kamiónov v dôsledku pandémie a brexitu už teraz zostávajú mnohé potravinové regály prázdne.

"Táto kríza ukazuje, že britský potravinový dodávateľský reťazec je vystavený vôli malého počtu dôležitých výrobcov hnojív v západnej Európe," povedal šéf BMPA Nick Allen. "Spoliehame sa na vedľajší produkt z ich výrobného procesu, aby sme udržali britský potravinový reťazec v chode."

Oxid uhličitý vzniká pri výrobe hnojív, výrobcov však v poslednom období zasiahli rastúce ceny energií a surovín. Spoločnosť CF Industries preto dočasne odstavila dve fabriky v Británii.

Ak sa situácia nevyrieši, hrozí úplné zastavenie výroby mäsa. Allen preto vyzýva vládu, aby zasiahla u britských výrobcov CO2 a zabezpečila ich lepšiu koordináciu s cieľom vyhnúť sa možným výpadkom v dodávkach.