Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nedostatok kvalifikovaných ľudí núti firmy hľadať sily v zahraničí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Naopak, podľa odborárov je dostatok ľudí na úradoch práce, ktorých je možné zamestnať. Ak by sa však malo zamestnávať viac cudzincov, mali by mať rovnaké podmienky ako domáci zamestnanci.

Bratislava 14. mája (TASR) - Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily núti firmy hľadať nových zamestnancov medzi cudzincami. Naopak, podľa odborárov je dostatok ľudí na úradoch práce, ktorých je možné zamestnať. Ak by sa však malo zamestnávať viac cudzincov, mali by mať rovnaké podmienky ako domáci zamestnanci.

Prieskum Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) ukázal, že len firmy z ich členskej základne sú ochotné zamestnať do jedného roka 30.000 ľudí. Voľné pracovné miesta však nevedia obsadiť. Z hľadiska sektorov je podľa tajomníka RÚZ Martina Hoštáka problém napríklad v IT sektore, kde chýba 10.000 zamestnancov. V sektore služieb chýba zase 7000 zamestnancov. "Žiaľ, sme v situácii, kedy trh práce nevie poskytnúť kvalifikovanú pracovnú silu. Preto žiadame zmenu legislatívy. Ide naozaj o pozície, na ktorých chýbajú kvalifikovaní pracovníci. Nie sú to pozície, ktoré sa ľahko obsadzujú," skonštatoval Hošták.

RÚZ pritom podľa jeho slov nemá problém s tým, aby zahraniční pracovníci mali rovnaké podmienky ako domáci. "Nikto nemá záujem robiť sociálny dumping. Je to ale aj otázka umiestňovania budúcich investícií na Slovensku," priblížil Hošták.

Problém s nedostatkom kvalifikovaných ľudí vníma aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. "Zamestnávatelia ponúkajú na nedostatkové pozície nadpriemerné mzdy, ani to však nepomáha. Firmy pociťujú nedostatok už aj nekvalifikovaných pracovníkov. Nemôžeme sa čudovať, že personalisti narazili na dno svojich síl a vidia ako dočasné riešenie zamestnávanie pracovnej sily zo zahraničia," uviedla hovorkyňa AZZZ SR Miriam Špániková.

Asociácia zároveň upozorňuje na to, že i samotné preškoľovanie stojí firmy peniaze, a tým strácajú na konkurencieschopnosti, keďže tieto zdroje by mohli umiestniť radšej do výskumu a vývoja. "Pre istý typ pracovných pozícií je možné zaškoliť zamestnancov určitými rekvalifikačnými kurzami. Avšak, pokiaľ hovoríme o kvalifikovaných pozíciách napr. v IT priemysle, ale aj v mnohých iných vysokoodborných špecializáciách, tak rýchle preškolenie jednoducho nefunguje. Ten čas, ktorý sme mali na zabezpečenie dostatku kvalifikovaných pracovníkov, sme žiaľ premrhali," doplnila Špániková.

Z krátkodobého hľadiska je podľa AZZZ SR zamestnávanie cudzincov jedným z najrelevantnejších riešení. "Druhým je zmena legislatívy týkajúca sa evidencie nezamestnaných. Najideálnejším riešením by bolo upraviť zmeny v systéme školstva tak, že odbory, ktoré nie sú na trhu práce žiadané, treba nekompromisne zrušiť, a naopak odborom, po ktorých je najväčší dopyt, treba zvýšiť normatívne financovanie," dodala Špániková.

Odborári sú ale presvedčení, že na úradoch práce je ľudí dostatok a takisto je potrebné zamestnancov aj dostatočne zaplatiť. Ak chcú ale firmy naberať cudzincov, mali by mať v podnikoch rovnaké podmienky ako Slováci. "My sme presvedčení, že sú aj iné cesty, ako riešiť túto situáciu, ale nebránime sa tomu, aby v určitých prípadoch a profesiách sme prijali aj ľudí z tretích krajín. Viac nám vadí to, že tie podmienky, ktoré tu tí ľudia majú, nie sú adekvátne podmienkam kmeňových zamestnancov, ktorí vo fabrikách pracujú," uviedol predseda OZ KOVO Emil Machyna pred protestom, ktorý sa uskutočnil koncom apríla v Bratislave proti uvoľňovaniu pravidiel zamestnávania cudzincov. Podporila ho aj Konfederácia odborových zväzov SR.