Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Negatívny vplyv koronavírusu na španielsku ekonomiku bude dlhší

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Španielsky hrubý domáci produkt (HDP) v 1. kvartáli klesol o 5,2 %. To bola najprudšia zaznamenaná kontrakcia španielskej ekonomiky.

Madrid 18. mája (TASR) - Ekonomické následky pandémie nového koronavírusu budú dlhodobejšie, než sa pôvodne očakávalo, a španielska ekonomika zrejme zažije v 2. kvartáli výrazný pád, v pondelok to uviedol guvernér španielskej centrálnej banky Pablo Hernández de Cos.

"V posledných niekoľkých týždňoch sa potvrdilo, že zotavenie nebude bez problémov a že navyše nemôžeme vylúčiť pesimistickejšie scenáre," povedal de Cos v španielskom parlamente.

Španielsky hrubý domáci produkt (HDP) v 1. kvartáli klesol o 5,2 %. To bola najprudšia zaznamenaná kontrakcia španielskej ekonomiky.

Španielska centrálna banka v apríli prognózovala, že domáca ekonomika môže tento rok klesnúť o 6,8 % až 12,4 %. De Cos v pondelok povedal, že pásmo vyhliadok sa zúžilo a aktuálne sa zdá ako realistickejšia predpoveď -9,5 % až -12,4 %. Na budúci rok už potom počíta s oživením a nárastom o 6,1 % až 8,5 %.

Španielsko, ktoré patrí medzi krajiny najzasiahnutejšie pandémiou nového koronavírusu, začína pomaly uvoľňovať prísne reštrikcie prijaté v polovici marca na zastavenie šírenia nákazy.