Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nehnuteľnosti na slovenský trh stále nepribúdajú rýchlejším tempom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Tradične najpredávanejšími bytmi sú 2- a 3-izbové. Tomu je prispôsobená aj skladba bytov v nových projektoch a zodpovedá toto zloženie aj klasickému bytovému fondu z minulosti, uviedla asociácia.

Bratislava 15. septembra (TASR) - V poslednom období stále nepribúdajú na trh nehnuteľnosti rýchlejším tempom. V porovnaní s najlepším obdobím v nedávnej minulosti je ich približne o 20 až 25 % menej na celom Slovensku. Pre TASR to uviedol analytik Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Martin Lazík.

"Ponuka je preto stále poddimenzovaná a dopyt po nehnuteľnostiach je stále vyšší, ako je súčasná reálna ponuka," konštatoval.

Podľa asociácie ponuka nehnuteľností klesla, čo zaznamenali viaceré regióny, napríklad Žilina aj hlavné mesto. „K dispozícii sú síce aj nové projekty, viaceré sú však v súčasnosti v Bratislave vypredané a nové prichádzajú do ponuky iba postupne," konštatovala NARKS s tým, že jesenná sezóna na realitnom trhu sa začína. Napriek tomu konštatuje, že bratislavské realitné kancelárie pracujú naplno. Prichádzajú im aj stále nové dopyty na strane kupujúcich, ktorí hľadajú nehnuteľnosť a potrebujú poradiť a niečo vhodné nájsť.

"Realitní makléri majú stále dostatok práce s aktuálnymi predajmi," potvrdil analytik Lazík. Dodal však, že v lete sa predaj spomalil. Realitné kancelárie zaraďujú menej nových nehnuteľností do ponuky v súčasnosti, čo môže viesť k ďalšiemu spomaleniu obchodovania. "Preto vzhľadom na pretrvávajúcu nízku ponuku neočakávame pokles cien v najbližšom období,“ avizoval predpoklad vývoja cien.

Tradične najpredávanejšími bytmi sú 2- a 3-izbové. Tomu je prispôsobená aj skladba bytov v nových projektoch a zodpovedá toto zloženie aj klasickému bytovému fondu z minulosti, uviedla asociácia.

Podľa NARKS by sa spomaľovanie výkonnosti ekonomiky malo začať prejavovať na nálade kupujúcich až postupne. Najskôr musia prísť určité obmedzenia, ako zvýšenie životných nákladov, možné zmeny v zamestnaní, postoj zamestnávateľov, aby vznikol tlak na zvyšovanie úspor a šetrenie. Bývanie je však nevyhnutná vec a obyvatelia ho budú musieť tak či tak riešiť, či už ako vlastné, alebo formou nájmu, uzatvára asociácia.