Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemci stále uprednostňujú vykurovanie na báze fosílnych palív

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Plynové kúrenie zaznamenalo vzostup o 18 % a zariadenia na vykurovací olej o 17 %.

Berlín 29. augusta (TASR) - Nemeckí spotrebitelia pri kúpe vykurovacích zariadení stále uprednostňujú technológie na báze fosílnych palív. V prvej polovici tohto roka bolo v Nemecku zabudovaných vyše 340.000 zariadení na plyn a vykurovací olej. Podľa správy Spolkového združenia nemeckého vykurovacieho sektora (BDH) bolo do domácností zabudovaných 117.000 zariadení s alternatívnymi palivami.

V prípade alternatívnych vykurovacích zariadení však došlo k vyššiemu percentuálnemu nárastu. Zariadení na spaľovanie biomasy bolo predaných vyše 40.000, čo je dvojnásobok v porovnaní s 1. polrokom 2020. V prípade tepelných čerpadiel sa počet zvýšil takmer o polovicu na 76.000 zariadení. Plynové kúrenie zaznamenalo vzostup o 18 % a zariadenia na vykurovací olej o 17 %.

Podľa BDH bolo v Nemecku vlani celkovo 13,9 milióna plynových kúrení a 5,3 milióna zariadení na vykurovací olej. Alternatívnych zariadení na biomasu a tepelných čerpadiel bolo naproti tomu len dva milióny.

Združenie pripisuje vysoký vzostup budovania nových vykurovacích zariadení v prvej polovici tohto roka mimoriadnemu štatistickému efektu. V 1. polroku 2020 totiž v dôsledku pandémie klesol počet objednávok na nové vykurovacie zariadenia. Počas trvania pandémie však neskôr Nemci opäť investovali viac peňazí. Podľa BDH sú dôvodom pre vysoký percentuálny nárast alternatívnych zariadení nové podporné programy, ako aj rastúci záujem o ekologickejšie technológie.