Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecká Bundesbank má nového šéfa

Na snímke nový šéf nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank) Joachim Nagel (vľavo) pózuje počas prevzatia menovacieho dekrétu, ktorý mu odovzdal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) 7. januára 2022 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Nagel sa svojej funkcie ujal už na prelome rokov, ale až v piatok bol oficiálne uvedený do úradu na slávnostnej ceremónii v paláci Bellevue v Berlíne.

Frankfurt nad Mohanom 7. januára (TASR) - Nemecká centrálna banka Bundesbank má od piatka nového šéfa, keďže prezident krajiny Frank-Walter Steinmeier formálne vymenoval 55-ročného Joachima Nagela na čelo Bundesbank.

Nagel sa svojej funkcie ujal už na prelome rokov, ale až v piatok bol oficiálne uvedený do úradu na slávnostnej ceremónii v paláci Bellevue v Berlíne.

Nagel vystriedal na čele Bundesbank Jensa Weidmanna, ktorý z osobných dôvodov vlani v októbri predčasne odstúpil z postu prezidenta banky so sídlom vo Frankfurte na Mohanom, ktorý zastával takmer desať rokov. Weidmannovo druhé osemročné funkčné obdobie by trvalo do konca apríla 2027.

Nagel má doktorát z ekonómie a pôsobil vo výkonnej rade Bundesbanky v rokoch 2010 až 2016, potom pracoval v štátnej rozvojovej banke KfW a v Banke pre medzinárodné zúčtovanie (BIS).

Nagel je členom stredoľavej Sociálnodemokratickej strany (SPD), ktorá nedávno zostavila novú koaličnú vládu so Zelenými a Slobodnými demokratmi (FDP). Nagela navrhli do funkcie kancelár Olaf Scholz z SPD a minister financií Christian Lindner z FDP.