Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika klesla vo 4. kvartáli výraznejšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Pokles vo 4. štvrťroku bol prvý takmer za dva roky, keď predtým zaznamenala nemecká ekonomika medzikvartálny pokles v 1. štvrťroku 2021.

Wiesbaden 24. februára (TASR) - Nemecká ekonomika zaznamenala vo 4. kvartáli minulého roka výraznejší pokles, než uvádzal predbežný odhad. Poukázali na to najnovšie údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálov RTTNews a tradingeconomics.

Podľa spresnených údajov Destatisu zaznamenala nemecká ekonomika vo 4. štvrťroku medzikvartálne pokles o 0,4 %, pričom predbežný odhad poukazoval na pokles na úrovni 0,2 %. Inflácia a energetická kríza sa tak výraznejšie odrazili na spotrebe domácností a kapitálových investíciách, než sa pôvodne predpokladalo.

Pokles vo 4. štvrťroku bol prvý takmer za dva roky, keď predtým zaznamenala nemecká ekonomika medzikvartálny pokles v 1. štvrťroku 2021. V danom kvartáli klesol hrubý domáci produkt (HDP) o 1,5 %, za čím boli opatrenia v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19. Na porovnanie, v ostatných štvrťrokoch roka 2022 vykázala nemecká ekonomika rast, a to na úrovni 0,8 % v 1. štvrťroku, 0,1 % v druhom a 0,5 % v 3. štvrťroku.

Za celý rok 2022 zaznamenalo nemecké hospodárstvo rast o 1,8 %, dodal Destatis. Štatistický úrad tým potvrdil svoj predbežný odhad z konca januára.

Horšie než pôvodne udávaný vývoj hospodárstva vo 4. štvrťroku zvýšil obavy z možnej recesie. Technická recesia je definovaná ako pokles ekonomiky minimálne dva štvrťroky po sebe.