Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika sa dostane do recesie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štát musí prijať aj opatrenia na zmiernenie ekonomických dôsledkov pre ľudí a firmy a po epidémii opatrenia na oživenie ekonomiky.

Berlín 22. marca (TASR) - Guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann počíta s kontrakciou domácej ekonomiky. "Recesia v Nemecku je teraz nevyhnutná," povedal Weidmann v rozhovore pre denník Die Welt. Opatrenia na zastavenie šírenia nákazy sú však podľa neho nutné.

Weidmann podporil doterajšie kroky nemeckej vlády pri boji s pandémiou nového koronavírusu. "Spolková vláda konala rýchlo a správne. Najdôležitejšie podľa mňa je zachovanie dôvery občanov v štát." Preto štát musí prijať aj opatrenia na zmiernenie ekonomických dôsledkov pre ľudí a firmy a po epidémii opatrenia na oživenie ekonomiky. "Menová politika je stimulačná, ale tentoraz nemôže stáť v čele obrany," doplnil.

Európska centrálna banka (ECB) už rozhodla o novom programe nákupu dlhopisov v objeme 750 miliárd eur, schválila aj ďalšie opatrenia na uvoľnenie menovej politiky a uviedla, že je pripravená prijať aj ďalšie kroky. "ECB je v komfortnej situácii, keďže má k dispozícii celý rad nástrojov, ktoré ešte všetky nevyčerpala," povedala členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Aj ona však zdôraznila, že riešenie krízy je predovšetkým na pleciach vlád. Podporila tiež emitovanie spoločných krízových dlhopisov krajín eurozóny. Dodala, že si tiež vie predstaviť jednorazovú emisiu korona-dlhopisov.

Weidmann zdôraznil, že Nemecko je vďaka solídnemu stavu verejných financií v dobrej pozícii, aby zvládlo krízu. "Bolo veľmi dobré, že Nemecko v dobrých ekonomických časoch konsolidovalo rozpočet. Teraz máme priestor, aby sme konali a riešili túto ťažkú krízu."