Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika v 1. kvartáli klesla, inštitúty zhoršili prognózu

Maklér sleduje monitory na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Nemecké ministerstvo hospodárstva tento týždeň uviedlo, že viaceré indikátory poukazujú na zotavovanie ekonomiky vo zvyšku tohto roka.

Berlín 15. apríla (TASR) - Nemecká ekonomika v prvých troch mesiacoch tohto roka pravdepodobne klesla o 1,8 % pre blokády na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu. Uviedli to vo štvrtok popredné nemecké ekonomické inštitúty v rámci revízie svojej spoločnej predpovede rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku smerom nadol.

Inštitúty DIW, Ifo, IfW, IWH a RWI pripravujú dvakrát ročne prognózu pre ministerstvo hospodárstva, ktorá pomáha vláde pri zostavovaní vlastnej predpovede a rozpočtových plánov.

Inštitúty vo štvrtok znížili spoločnú predpoveď rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka v tomto roku 2021 na 3,7 % z pôvodných 4,7 % pre dlhšie trvajúce blokády spojené s pandémiou. Ale zároveň zlepšili svoj odhad na rok 2022 na 3,9 % z 2,7 %, pretože očakávajú, že sa výdavky domácností zotavia po zrušení obmedzení.

Napriek predpokladanému poklesu nemeckej ekonomiky v 1. štvrťroku v dôsledku reštrikcií sa jej výkon podľa inštitútu udržal na relatívne dobrej úrovni v porovnaní s vlaňajšou jarou. Nemecko totiž pred rokom zaviedlo veľmi prísne blokády, pričom mnohé veľké firmy vrátane automobiliek museli na čas zastaviť výrobu, aby dodržali sociálny dištanc. Nemecký HDP sa tak vlani v 2. štvrťroku prepadol o takmer 10 %.

Nemecké ministerstvo hospodárstva tento týždeň uviedlo, že viaceré indikátory poukazujú na zotavovanie ekonomiky vo zvyšku tohto roka.

"Očkovanie, ktoré naberá na obrátkach, a silná globálna ekonomika zvyšujú dôveru," uvádza sa v správe ministerstva.

Vládna prognóza predpokladá v tomto roku rast HDP o 3 % po poklese o približne 5 % v roku 2020. Kabinet očakáva návrat ekonomiky na úroveň pred pandémiou v polovici roku 2022.