Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika vo 4. štvrťroku klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Nemecká vláda minulý týždeň revidovala svoju ekonomickú prognózu na rok 2023 a najnovšie predpokladá rast HDP o 0,2 % namiesto jeho poklesu o 0,4 % v jesennej prognóze.

Wiesbaden 30. januára (TASR) - Nemecká ekonomika vo 4. štvrťroku 2022 klesla o 0,2 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď po revízii medzikvartálne vzrástla o 0,5 %. Analytici pritom očakávali, že najväčšie európske hospodárstvo bude v posledných troch mesiacoch 2022 stagnovať. TASR o tom informuje na základe správ AP a AFP.

Za poklesom nemeckej ekonomiky je najmä zníženie spotrebiteľských výdavkov, ktoré podporovali hospodárstvo v prvých deviatich mesiacoch roka, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis. Poukázal pritom na rastúce úrokové sadzby a vysokú mieru inflácie.

V medziročnom porovnaní sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka za tri mesiace do konca decembra 2022 po úprave o cenové a kalendárne vplyvy zvýšil o 1,1 %.

Destatis tiež revidoval tempo rastu HDP za celý rok 2022 na 1,8 % z pôvodných 1,9 %.

Medzikvartálny pokles HDP vo 4. štvrťroku znamená, že recesia, ktorá je definovaná ako dva po sebe idúce štvrťroky poklesu, je v prípade Nemecka oveľa pravdepodobnejšia. Mnohí experti predpovedajú, že nemecká ekonomika aj v 1. štvrťroku 2023 klesne.

Nemecké ministerstvo hospodárstva však uviedlo, že od jari očakáva zlepšenie situácie v krajine.

Nemecká vláda minulý týždeň revidovala svoju ekonomickú prognózu na rok 2023 a najnovšie predpokladá rast HDP o 0,2 % namiesto jeho poklesu o 0,4 % v jesennej prognóze.