Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika vzrástla vlani takmer o 3 %

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Aj v prípade úpravy o kalendárne vplyvy zaznamenala nemecká ekonomika rast o 2,7 %. V tomto prípade v roku 2020 klesla o 4,9 %.

Wiesbaden 14. januára (TASR) - Po vyše 4-percentnom poklese v roku 2020 sa nemecká ekonomika vlani vrátila k rastu, ktorý dosiahol takmer 3 %. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Podľa Destatisu vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v roku 2021 o 2,7 %. V predchádzajúcom roku zaznamenala najväčšia európska ekonomika pokles o 4,6 %.

Aj v prípade úpravy o kalendárne vplyvy zaznamenala nemecká ekonomika rast o 2,7 %. V tomto prípade v roku 2020 klesla o 4,9 %.

Ako povedal predseda Destatisu Georg Thiel, napriek pokračujúcej pandémii a problémom v dodávateľskom reťazci sa nemecká ekonomika dokázala z prepadu v roku 2020 rýchlo zotaviť, aj keď jej výkon stále nedosiahol predpandemickú úroveň.

Ekonomiku výrazne podporil vývoz, ale aj vláda a spotrebitelia. Export vzrástol o 15,3 %, spotreba vlády o 6,6 % a výdavky spotrebiteľov o 3,1 %. Rast zaznamenala aj tvorba hrubého fixného kapitálu, a to o 6,4 %.