Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecká inflácia sa po takmer 28 rokoch dostala nad 4 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Bez započítania cien energií dosiahla inflácia v septembri 3,1 % a bez započítania cien energií a potravín 2,9 %.

Wiesbaden 13. októbra (TASR) - Inflácia v Nemecku sa v minulom mesiaci zrýchlila a po takmer 28 rokoch sa dostala nad hranicu 4 %. Jej motorom zostáva rast cien energií.

Spotrebiteľské ceny v septembri medziročne stúpli o 4,1 %, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis a potvrdil svoj predbežný odhad. Medziročná miera inflácie sa v Nemecku nachádzala nad štyrmi percentami naposledy v decembri 1993, keď dosiahla 4,3 %. V predchádzajúcich dvoch mesiacoch, v auguste a júli, sa medziročná miera inflácie pohybovala tesne pod 4 %.

Bez započítania cien energií dosiahla inflácia v septembri 3,1 % a bez započítania cien energií a potravín 2,9 %.

V medzimesačnom porovnaní nemecké spotrebiteľské ceny v septembri stagnovali.

Spotrebitelia v septembri zaplatili výrazne viac predovšetkým za energie, ktorých ceny medziročne vyskočili o 14,3 %. Vykurovací olej zdražel o 76,5 % a pohonné látky o 28,4 %. Ceny plynu sa zvýšili o 5,7 % a elektriny o 2 %.

Medzi dôvody prudkého zdraženie energií patrí vysoký globálny dopyt podporovaný zotavovaním ekonomík z koronakrízy a nízka báza pre porovnanie z minulého roka. Ďalším faktorom bola uhlíková daň zavedená na začiatku roka.

Ceny potravín v septembri medziročne vzrástli o 4,9 %. Medzičasom sa už plne prejavilo aj opätovná zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) po jej dočasnom znížení v druhej polovici 2020.