Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecká priemyselná a obchodná komora zvýšila prognózu rastu ekonomiky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu dve z piatich firiem považujú nedostatok polovodičov a ďalších súčiastok za najväčšie riziko ohrozujúce ich rastové vyhliadky.

Berlín 19. mája (TASR) - Nemecká priemyselná a obchodná komora DIHK mierne zvýšila svoju prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku. Dôvodom je, že aktuálne prieskumy ukázali v minulých troch mesiacoch zlepšenie nálady medzi podnikateľmi. DIHK je však stále menej optimistická než spolková vláda.

DIHK počíta v tomto roku so zvýšením nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 3 %. Ešte vo februári očakávala expanziu na úrovni 2,8 %. Vláda však prognózuje nárast až o 3,5 %. Nemecká ekonomika v minulom roku pre pandémiu klesla o 4,8 %.

"Medzi exportne orientovanými priemyselnými firmami panuje mierny optimizmus z dôvodu vplyvov ekonomického dobiehania, stále však existuje značná skepsa predovšetkým v sektoroch, ktoré zasiahol lockdown, z dôvodu pretrvávajúcich protiepidemických reštrikcií," uviedla DIHK.

Najoptimistickejší sú výrobcovia áut, strojov a elektrotechnických zariadení. "Jedným z možných dôvodov je ekonomické zotavovanie na dôležitých predajných trhoch, akú sú Čína a USA, čo podporuje dopyt po nemeckých výrobkoch," uviedla DIHK.

Podľa prieskumu dve z piatich firiem považujú nedostatok polovodičov a ďalších súčiastok za najväčšie riziko ohrozujúce ich rastové vyhliadky.