Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Nemecká sieť obchodných domov Galeria K.K. vyhlásila bankrot

Na archívnej snímke z 30. novembra 2023 nápis a logo obchodného domu Galeria v nemeckom Bonne. Foto: TASR/DPA

Obchodné domy v Nemecku, podobne ako vo väčšine sveta, čelia tiež čoraz väčšej konkurencii veľkých diskontných predajcov a online obchodníkov, ako je Amazon.

Düsseldorf 9. januára (TASR) - Nemecká sieť obchodných domov Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) podal návrh na vyhlásenie platobnej neschopnosti na okresnom súde v Essene. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Galeria tak hľadá nového majiteľa. Rozhovory s potenciálnymi investormi sa už začali a cieľom je pokračovať v prevádzke, oznámila v utorok spoločnosť.

Generálny riaditeľ GKK Olivier van den Bossche v tejto súvislosti uviedol, že sieť obchodných domov zasiahli problémy jej materskej firmy. Zmenu starej štruktúry preto považuje za oslobodenie.

"Insolventnosť materskej skupiny Signa Holding masívne poškodzuje Galeriu, brzdí jej podnikanie a výrazne obmedzuje budúce možnosti rozvoja," uvádza sa vo vyhlásení.

Holdingová spoločnosť Signa, ktorú tvorí široká skupina asi 1000 firiem s významnými projektmi a obchodnými domami v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, podala minulý mesiac na súde návrh na vyhlásenie platobnej neschopnosti. Odvtedy ju postupne nasledujú jej dcérske firmy.

Signa sa stala doteraz najväčšou obeťou európskej realitnej krízy. Vlastní množstvo komerčných nehnuteľností v Nemecku a Rakúsku. V Hamburgu má rozostavanú 245 metrov vysokú budovu Elbtower. Skupina výrazne rástla v časoch nízkych úrokových sadzieb. Od začiatku vojny na Ukrajine však sektor nehnuteľností v celej Európe zápasí so zvýšenými nákladmi na výstavbu a energie, ako aj s vyššími úrokovými sadzbami. Financie od bánk "vysychajú" a obchody zamŕzajú, čo privádza developerov do platobnej neschopnosti.

V uplynulých týždňoch podalo návrh na insolvenciu viacero spoločností zo skupiny Signa vrátane Signa Retail Selection AG, pod ktorú patrí aj sieť obchodných domov GKK. Tá vznikla v roku 2019 zlúčením reťazca Karstadt a Kaufhof.

Koncom novembra Signa Retail Selection oznámila, že svoje podnikanie ukončí organizovaným spôsobom, čo znamená predaj GKK.

Obchodné domy v Nemecku, podobne ako vo väčšine sveta, čelia tiež čoraz väčšej konkurencii veľkých diskontných predajcov a online obchodníkov, ako je Amazon.