Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda schválila reformu minimálnych dôchodkov

Ilustračná snímka. Foto:

Spolková vláda tak od roku 2021 minie dodatočných 1,3 miliardy eur, aby zvýšila minimálny dôchodok približne 1,3 milióna nízkopríjmových poberateľov penzií.

Berlín 19. februára (TASR) - Nemecká vláda v stredu schválila reformu dôchodkového systému. Tá bola dlho predmetom sporu, ktorý ohrozoval koalíciu konzervatívnej CDU kancelárky Angely Merkelovej a stredo-ľavej SPD.

Spolková vláda tak od roku 2021 minie dodatočných 1,3 miliardy eur, aby zvýšila minimálny dôchodok približne 1,3 milióna nízkopríjmových poberateľov penzií.

"Vytvorenie nového minimálneho dôchodku prispeje k zvýšeniu sociálnej spravodlivosti," zhodnotil minister práce Hubertus Heil (SPD). Upozornil, že z reformy budú profitovať "predovšetkým ženy", hlavne tie, ktoré majú slabo platenú prácu v sektore služieb. Ako príklad uviedol kaderníčku, ktorá 40 rokov poberala minimálnu mzdu. Jej mesačný dôchodok sa po reforme zvýši z 512 na 960 eur.

"Je to veľký sociálnopolitický míľnik, pravdepodobne najväčšia sociálna reforma tohto volebného obdobia. Usilujeme sa o to, aby okolo 1,3 milióna dôchodcov, ktorí pracovali, ktorí veľa vykonali, pocítili, že majú vo vrecku viac peňazí," doplnil Heil. Pripustil, že riešenie pri téme minimálneho dôchodku je nakoniec kompromisom.

Spor v rámci koalície týkajúci sa reformy trval mesiace. Pre SPD bola reforma kľúčovým opatrením. Naopak CDU sa ju snažila blokovať, pričom hrozil rozpad koalície, kým obe strany vlani v novembri nedospeli ku kompromisu.