Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda výrazne zhoršila odhad rastu ekonomiky v tomto roku

Na archívnej snímke z 28. júla 2020 nemecký minister ekonomiky Peter Altmaier počas rozhovoru s agentúrou DPA na terase svojej kancelárie na pôde ministerstva v Berlíne. Foto: TASR/AP

Podľa ministra sa síce rast počtu infikovaných v poslednom období zmierňuje, situácia je však stále vážna, najmä pre nový, infekčnejší variant vírusu.

Berlín 27. januára (TASR) - Nemecká vláda v stredu výrazne zhoršila odhad vývoja domácej ekonomiky v tomto roku. Prognózu upravila v dôsledku pokračujúcej pandémie nového koronavírusu a ďalšieho sprísnenia opatrení.

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier informoval, že vláda najnovšie predpokladá tohtoročný rast nemeckej ekonomiky na úrovni 3 %. Pôvodná vládna prognóza z jesene minulého roka počítala s rastom v tomto roku o 4,4 %.

Ako povedal, situácia sa prudko líši v závislosti od sektorov. Zatiaľ čo priemysel pandémiu zvláda, sektor služieb nový koronavírus ťažko zasiahol. To ovplyvňuje tempo zotavovania ekonomiky, dodal Altmaier.

Podľa ministra sa síce rast počtu infikovaných v poslednom období zmierňuje, situácia je však stále vážna, najmä pre nový, infekčnejší variant vírusu. Preto je podľa neho potrebné postupovať opatrne a nezničiť všetko, čo sa doteraz podarilo dosiahnuť. Reagoval tak na výzvy, aby sa súčasné obmedzenia uvoľnili čo najskôr.