Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda znížila odhad rastu ekonomiky v tomto roku

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vláda kancelárky Angely Merkelovej v stredu znížila odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka v tomto roku na 2,6 % z pôvodne očakávaných 3,5 %.

Berlín 27. októbra (TASR) - Problémy v globálnom dodávateľskom reťazci prinútili nemeckú vládu v stredu znížiť svoju prognózu rastu v roku 2021, keďže sa pripravuje odovzdať moc novému kabinetu. Nedostatok surovín a komponentov tak zabrzdil zotavenie najväčšieho hospodárstva v Európe z dôsledkov pandémie nového koronavírusu.

Vláda kancelárky Angely Merkelovej v stredu znížila odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka v tomto roku na 2,6 % z pôvodne očakávaných 3,5 %. Uviedol to minister hospodárstva Peter Altmaier pre verejnoprávnu televíziu ZDF.

"Stále to bude jeden z najsilnejších rastov v Európe," povedal Altmaier. Poukázal však na fakt, že veľa surovín a komponentov sa nedodáva, a to sa jednoducho prejavuje na výkone ekonomiky.

Aj vyššie ceny energií sú ďalším faktorom, ktorý ju brzdí. Hospodársky rast na úrovni 2,6 % je však stále pomerne silný, aj keď skutočný rozmach nastane až budúci rok, kedy by mala ekonomika vzrásť o viac ako 4 %, vyhlásil minister.

Nedostatok komponentov a surovín má obzvlášť negatívny vplyv na ekonomiky poháňané výrobou, ako je tá nemecká. V krajine sa už zastavili linky v dôležitom automobilovom sektore.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Miroslava Mlynárová


Otázka, ako naštartovať ekonomiku, bude tiež na prvom mieste programu novej vlády. O jej zostavení začnú strany rokovať v stredu.

Sociálni demokrati, zelení a slobodní demokrati (FDP) vo svojej pôvodnej dohode prisľúbili masívne investície a menej byrokracie, aby pripravili Nemecko na zelenšiu a digitálnu budúcnosť.

Sľúbili však, že nezavedú žiadne zvyšovanie daní a zachovajú prísne nemecké dlhové pravidlo, ktoré obmedzuje deficity na úroveň maximálne 0,35 % hrubého domáceho produktu (HDP) v normálnych časoch, čo je červená čiara pre FDP.

Hľadanie spôsobu, ako dosiahnuť oboje, si bude vyžadovať "kreativitu", priznali samotné strany.

Vzhľadom na problémy s dodávkami, ich ceny strmo vzrástli. V septembri sa napríklad vstupné ceny v nemeckom priemysle zvýšili medziročne o 14,2 %, čo je tempo, aké nebolo zaznamenané od 70. rokov minulého storočia.

Ostatné ukazovatele medzitým zamierili nadol: nemecký export klesol v auguste prvýkrát od apríla 2020, na začiatku pandémie. Priemyselná produkcia sa v auguste znížila o 4 %, zatiaľ čo nové objednávky klesli o 7,7 %.

Pod tlakom "prekvapivo dlhotrvajúcich problémov v dodávkach komponentov, surovín a v doprave budú ďalšie prognózy pre ekonomiku revidované smerom nadol," povedal Ulrich Kater, hlavný ekonóm Deka Bank.

Začiatkom mesiaca popredné nemecké ekonomické inštitúty (DIW, Ifo, IfW, IWH a RWI) znížili svoju prognózu rastu hospodárstva v roku 2021 na 2,4 % z 3,7 % v predchádzajúcej aprílovej predpovedi.

Po rýchlej expanzii na jar nemeckú ekonomiku brzdia prekážky na strane dodávok a "bránia výrobe", uviedli inštitúty vo vyhlásení.

Predpovedali však, že vplyv pandémie a problémy s dodávkami budú "postupne prekonané", preto zlepšili výhľad na rast v roku 2022 na 4,8 % z 3,9 %.