Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda zverejnila nový plán hospodárskej obnovy Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Opatrenia sa sústreďujú na dotácie a pôžičky s nízkym úrokom pre malé a stredné podniky na Ukrajine, ako aj na investičné záruky pre nemecké spoločnosti, ktoré majú záujem podnikať na Ukrajine.

Berlín 10. apríla (TASR) - Nemecká vláda zverejnila návrh nového programu pre hospodársku obnovu Ukrajiny. Opatrenia sa sústreďujú na dotácie a pôžičky s nízkym úrokom pre malé a stredné podniky na Ukrajine, ako aj na investičné záruky pre nemecké spoločnosti, ktoré majú záujem podnikať na Ukrajine, oznámilo v stredu spolkové ministerstvo pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ministerstvo uviedlo, že spolupracuje s ukrajinskou vládou na vytvorení finančnej inštitúcie podľa vzoru nemeckej štátnej investičnej banky Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), ktorá vznikla po druhej svetovej vojne na obnovu západného Nemecka.

"Ukrajina potrebuje viac než len zbrane, aby prežila túto vojnu. Dôležité je aj to, aby ekonomika naďalej fungovala a aby krajina mohla financovať obnovu," uviedla ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová. Skúsenosti západného Nemecka podľa nej ukázali, že výhodné financovanie malých a stredných podnikov je jedným z najúčinnejších opatrení na obnovu. "KfW bola strojcom hospodárskeho zázraku v 50. a 60. rokoch minulého storočia," povedala ministerka.

Svetová banka v súčasnosti odhaduje, že náklady na rekonštrukciu Ukrajiny sa pohybujú vo výške približne 486 miliárd amerických dolárov (447,23 miliardy eur).

(1 EUR = 1,0867 USD)