Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Nemecká vláda zvýši odhad rastu ekonomiky v roku 2024 na 0,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V roku 2025 vláda v Berlíne podľa zdroja očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 1 %.

Berlín 19. apríla (TASR) - Nemecká vláda mierne zvýši svoju prognózu hospodárskeho rastu v tomto roku na 0,3 % z predchádzajúcich 0,2 %. Uviedol to v piatok zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

V roku 2025 vláda v Berlíne podľa zdroja očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 1 %.

Kabinet predpokladá, že inflácia bude klesať rýchlejšie, ako pôvodne odhadoval a tento rok by sa mala znížiť na 2,4 %. V predchádzajúcich prognózach vláda očakávala infláciu v roku 2024 na úrovni 2,8 %.

Tieto čísla sú súčasťou návrhu jarnej projekcie vlády, ktorý má minister hospodárstva Robert Habeck predstaviť na budúcu týždeň. Ministerstvo hospodárstva odmietlo správu komentovať.

Nemecká ekonomika, najväčšia v Európe, podala minulý rok najslabší výkon spomedzi veľkých ekonomík eurozóny, keďže vysoké náklady na energie, slabé globálne objednávky a rekordne vysoké úrokové sadzby si vyžiadali svoju daň.

Hoci sa v tomto roku očakáva zmiernenie celkovej inflácie aj cien energií, predpokladá sa, že hospodársky rast zostane slabý.

Medzinárodný menový fond tento týždeň znížil svoje prognózy vývoja nemeckého HDP na roky 2024 aj 2025 o 0,3 %, pričom v tomto roku očakáva jeho rast o 0,2 % a v budúcom roku o 1,3 %.