Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecké dovozné ceny rástli v novembri najpomalšie takmer za 1,5 roka

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 9. marca 2020. Foto: TASR/AP

Dovozné ceny v Nemecku vzrástli v novembri medziročne o 14,5 %. Rast sa tak výrazne spomalil, keď v októbri dosiahol 23,5 %.

Wiesbaden 4. januára (TASR) - Ceny dovozu do Nemecka spomalili v novembri tempo rastu výraznejšie, než sa čakalo, pričom ich rast bol najslabší takmer za 1,5 roka. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Dovozné ceny v Nemecku vzrástli v novembri medziročne o 14,5 %. Rast sa tak výrazne spomalil, keď v októbri dosiahol 23,5 %.

Novembrové tempo rastu bolo najslabšie od júna 2021, v ktorom sa ceny dovozu zvýšili o 12,9 %. Miernejšie bolo aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí počítali so spomalením rastu dovozných cien na 18 %.

Opäť ich však najviac ťahali ceny dovážaných energií. Tie vzrástli oproti novembru 2021 o 37,9 %. Bez započítania energií sa ceny dovozu zvýšili o 9,7 %.

Miernejšie rástli aj ceny vývozu, rozsah spomalenia bol však slabší než v prípade dovozných cien. Vývozné ceny vzrástli medziročne o 11,6 %, zatiaľ čo v októbri rast dosiahol 13,1 %.

V medzimesačnom porovnaní sa dovozné ceny v novembri znížili, už tretí mesiac v rade, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. V novembri klesli ceny o 4,5 % po októbrovom poklese o 1,2 %. V prípade vývozu ceny klesli o 0,5 % po tom, ako v októbri zaznamenali pokles o 1,9 %.